warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Truck
 
Werftrucks: comfort is nieuwe norm

go back print this page     send page by mail     Comments
Nog maar zelden is zo'n algemene introductie gezien van nieuwe werfvoertuigen. Daar is de invoering van de Euro 6 milieunorm natuurlijk debet aan, maar ook het feit dat de constructeurs hun werfvoertuigen steeds meer als een apart productgamma profileren.

Werfvrachtwagens gaan zich meer en meer onderscheiden van de gewone vrachtwagens en trekkers. Dat blijkt ook duidelijk door het feit dat die werfvoertuigen bij steeds meer fabrikanten een eigen gamma vormen. De Trakker bij Iveco, Arocs bij Mercedes-Benz, C en K bij Renault en FMX bij Volvo.

Bovengenoemde modellen zijn evenwel slechts de zware bouwvoertuigen van deze constructeurs. Ook in het lichte en middengamma vinden we kipperchassis terug en/of aandrijving op alle wielen.

Nieuwe comfortnormen

Waar werfvoertuigen door hun aard en constructie vaak sterk moesten inboeten qua comfort op de wegversies is dat nu verleden tijd. Dat is in de eerste plaats te danken aan de ruime en goed afgeveerde cabines, die rechtstreeks zijn afgeleid van het weggamma en over alle comfortitems van deze laatste beschikken. Voor het lichtere en middelzware gamma bieden sommige fabrikanten (wie ?) af fabriek bovendien een dubbele cabine of manschappencabine aan.

Een tweede punt van vooruitgang is de ophanging. De starre veerpakketten met half-elliptische bladveren zijn in de meeste gevallen vervangen door soepeler paraboolveren en luchtvering. Slechts op zeer gespecialiseerde trucks worden ook combinaties gebruikt met bijvoorbeeld hydropneumatische veersystemen.
Volvo heeft op de FMX nog een extra troef, namelijk de Volvo Dynamic Steering. Bij lage snelheden worden hiermee kuilen en putten uitgevlakt zodat er geen schokken doordringen tot in het stuur. De besturing is overigens op alle nieuwe werfvoertuigen opnieuw verbeterd, wat ons tijdens een testrit bijzonder is opgevallen aan de 4-assige Arocs modellen, die met de elektrisch ondersteunde ServoTwin besturing veel minder stuurinspanningen vragen.

Een zeker niet te onderschatten comfortelement is daarnaast de geautomatiseerde schakeling. Alle constructeurs bieden in combinatie met deze automatisch schakelende versnellingsbakken nu een off-road modus aan. Hierbij worden de toerentallen aangepast voor meer trekkracht en wordt sneller geschakeld voor een geringe tot bijna onbestaande onderbreking van de trekkracht. De off-road modus kent doorgaans bovendien een speciale stand om zich door schommelen uit een vastgereden positie te bevrijden.

Extra aandrijvingsmogelijkheden

Wie zelden of nooit op onverhard terrein komt heeft geen aandrijving op meerdere assen nodig. Voor de bevoorrading van werven volstaan dus 4x2, 6x2 en 8x2 versies. Voor wat zwaardere omstandigheden en bij gelegenheid wat zwaarder terrein wordt aan 6x4 en 8x4 trucks de voorkeur gegeven.

Met de grotere controles op aslasten genieten de meerassers overigen steeds meer de voorkeur. Daarbij vermelden de merken een opvallende verschuiving bij de 4-assers van de asconfiguratie. Van een traditionele twee stuurassen en tandemstel gaat men veel meer naar een enkele stuuras met tridemstel achteraan. Vooral voor kippers, containersystemen en de montage van een laadkraan biedt dat voordelen wat betreft aslastverdeling.
MAN was de eerste fabrikant die bovendien een systeem voorstelde om naar wens de vooras hydraulisch te laten mee aandrijven. Het voordeel van dit Hydrodrive systeem, dat ondertussen ook leverbaar is bij Renault Trucks en Volvo Trucks, terwijl ook Mercedes-Benz het op de Arocs zal kunnen aanbieden, is het lager eigengewicht ten opzichte van een truck met aandrijving op alle wielen. Bovendien betekent het een flinke besparing in brandstofkosten omdat bij een truck met aandrijving op alle wielen heel wat componenten meedraaien, ook al is de aandrijving niet vereist. MAN kan de Hydrodrive ondertussen op tal van trekkers en vrachtwagens aanbieden (4x2, 6x2, 6x4, 8x2, 8x4). Het verschil in gewicht tussen een truck met Hydrodrive en een truck met integrale aandrijving bedraagt zo' n 400 kg.

Gewichtsbesparingen

Ook op de bouwtrucks wordt ijverig aan gewicht gespaard ten gunste van meer laadvermogen. Vandaar dat de constructeurs meerdere varianten aanbieden, waaronder lichtgewicht versies. Voor trucks die echt het zwaarste terrein moeten aankunnen worden assen, chassis en ophanging zwaarder uitgevoerd.

Door die componenten lichter uit te voeren ontstaan interessante lichtgewicht voertuigen, bijvoorbeeld specifiek als chassis voor betonmixers. DAF doet dat met de CF ten opzichte van de XF. Iveco heeft bij de New Trakker het verschil tussen de Hi-Land en Hi-Track uitvoeringen. MAN heeft hiervoor speciale versies van de TGS. Mercedes-Benz introduceerde de Loader versies met gunstiger eigengewicht en Renault Trucks heeft voor de werf zowel de C (Constructie) of de opvolger van de Premium Lander en de K als opvolger van de Kerax.

Alle constructeurs hebben bovendien bij de nieuwste chassis zware inspanningen gedaan om een opbouw snel en met weinig gewichtsoverlast te kunnen realiseren. De chassis zijn al af fabriek voorzien van bepaalde bevestigingspunten en specifieke aansluitingen voor de hydraulica en drukluchtinstallaties. PTO' s of krachtaftakassen werken ook efficiënter door nieuwe aansluitingen of mogelijkheden (vliegwiel- of versnellingsbak PTO) en vooral dankzij de elektronische sturing van de nieuwe motorgeneraties. Dat zorgt voor een veel gelijkmatiger toerental, dat kan afgestemd worden op een zo zuinig mogelijk verbruik.

Overigens over verbruik gesproken claimen alle constructeurs dat de nieuwe Euro 6 motoren op zijn minst zuiniger zijn dan de voorgaande Euro 5 motoren.


Categorieën werfvoertuigen

Werfvoertuigen kunnen we indelen in een paar, telkens met andere specificaties voor de voertuigen. Zo zijn er:
- A. Voertuigen voor de bevoorrading van werven, die zelden of nooit op onverhard terrein komen. Deze voertuigen maken ongeveer 30 % uit van het geheel.
- B. De echte werfvoertuigen, die ook vaak op onverhard terrein moeten opereren (45 %).
- C. Chassis voor betonmixers (15 %).
- D. Allerlei speciale voertuigen (betonpompen, watertanks, vrachtwagens met kraan, mobiele werkplaatsen) (9 %).
- E. Zwaar transport voertuigen (1 %).
27/08/2013  |  Hendrik Despiegelaere

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven