warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Van & business
 
Wereldpremičre: Mercedes-Benz stelt Crosswind Assist voor bestelwagens voor

go back print this page     send page by mail     Comments
Tijdens het TecForum 2013 introduceerde Mercedes-Benz een nieuw gamma rijhulpsystemen voor bestelwagens. De grootste van die nieuwigheden voor bestelwagens is zonder twijfel de Crosswind Assist. Dit systeem helpt de bestuurder zijn voertuig te besturen en het op de juiste manier tegen een krachtige zijwind te laten aanrijden. De Crosswind Assist is gebaseerd op de ESP-technologie (Electronic Stability Program) en is actief bij snelheden vanaf 80 km/u. Bij de ontwikkeling van het systeem werd specifiek rekening gehouden met de typische eigenschappen van dit soort voertuigen zoals grote bestelwagens met verhoogd dak en/of een lange wielbasis die vaak worden ingezet voor het transport van grote goederen. Het systeem beschikt over sensoren die de snelheid meten van de wind die lateraal tegen het voertuig aanslaat. Indien die zijwind te krachtig is, remt de Crosswind Assist automatisch de wielen af die zich aan die zijde van het voertuig bevinden waar de wind tegenaan slaat. Op die manier wordt vermeden dat het voertuig gevaarlijk van zijn rijstrook zou afwijken.

De andere veiligheidsystemen van het TecForum 2013:
> Collision Prevention Assist: dit systeem waarschuwt de bestuurder wanneer zijn bestelwagen te dicht een ander voertuig nadert. Het waarschuwingssignaal neemt toe naarmate de afstand tussen de voertuigen verkleint en dus het risico op een aanrijding verhoogt.
> Brake Assist Pro: deze noodremhulp komt van pas wanneer de bestuurder dreigt op een voorganger te botsen. Met een eenvoudige trap op het rempedaal schiet het systeem (bij snelheden boven 30 km/u) in werking. Het systeem meet de resterende afstand tussen de twee voertuigen, berekent de benodigde remkracht voor een noodstop en past die meteen toe. Resultaat: de bestelwagen staat net op tijd stil.
> Blind Spot Assist: dit systeem waarschuwt de bestuurder wanneer er zich een voertuig in de dode hoek bevindt. Een rode led in de buitenspiegel aan de kant waar het voertuig zich bevindt, licht dan op. Indien de bestuurder desondanks van rijstrook wil veranderen en zijn richtingaanwijzer gebruikt, gaat automatisch een waarschuwingssignaal weerklinken.
> Lane Keeping Assist: dit systeem helpt de bestuurder om op het juiste rijvak te blijven door hem auditief te verwittigen wanneer hij op de wegmarkeringen rijdt (witte en gele strepen).

Deze nieuwe rijhulpsystemen voor Mercedes-Benz-bestelwagens doorlopen momenteel hun laatste ontwikkelings- en testfases. In de loop van de komende maanden en jaren zullen ze geleidelijk ingang vinden in het gamma.

28/02/2013  |  Astrid Huyghe
go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven