warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Economie
 
Transport Vermeulen: gegarandeerde dienst op Oostenrijk

go back print this page     send page by mail     Comments
Doen wat anderen niet doen, dat is het succesrecept waarmee Transport Vermeulen uitgroeide tot het bedrijf dat het vandaag is. In hun geval was dat Oostenrijk met zijn moeilijke grensovergangen. De grenzen zijn intussen opengegaan, maar de specialiteit is gebleven.

Transport Vermeulen startte zijn activiteiten in 1981 en richtte zich al bijzonder snel op Duitsland en Oostenrijk. "Met één voertuig in het begin en in onderaanneming zoals zoveel anderen. Toch zijn wij erin geslaagd om snel rechtstreeks te gaan werken voor Belgische bedrijven die exporteerden naar Oostenrijk", zegt zaakvoerder Stan Vermeulen.

Een beetje van alles

Deze verbinding was in die tijd door de moeilijke grensovergangen tussen Duitsland en Oostenrijk niet al te populair bij andere Belgische vervoerders. Wij zijn erin geslaagd het douanesysteem goed onder de knie te krijgen en hebben ons zelfs gespecialiseerd in Oostenrijk op het moment dat anderen de neiging hadden de markt te verlaten", gaat Stan Vermeulen verder.

Vermeulen nam de door anderen afgestoten trafieken over en zorgt voor evenwicht binnen zijn klantenportefeuille door een systeem van pendeldiensten. De belangrijkste hiervan is goed voor minstens 10% van de omzet, andere klanten staan voor 6 à 7% en de rest vertegenwoordigt minder dan 5%. Het bedrijf doet slechts zeer zelden beroep op vrachtbeurzen, zelfs niet voor terugvrachten.

De portefeuille is trouwens gespreid over veel verschillende sectoren. "Wij vervoeren alles wat verpakt is, met conventionele wagens of onder geleide temperatuur", aldus Stan Vermeulen.

Vandaag is Vermeulen één van de weinigen die dagelijks een levering op dag C in gans Oostenrijk kan garanderen, waardoor hij een speciale plaats op de markt bekleedt. "Zelfs de grote expediteurs hebben het moeilijk om deze service met dagelijkse vertrekken aan te bieden", glimlacht Stan Vermeulen. Wien bereiken in 26 uur is uiteraard geen probleem, maar de meer afgelegen gebieden voorbij Graz of Klagenfurt zijn een grotere uitdaging, wanneer men dat wil doen zonder de rij- en rusttijden met de voeten te treden.

Stabiliteit in België

In 2013 is het onmogelijk geworden om een dergelijke dienstverlening op lange afstand te leveren met een 100% Belgische vloot. Vermeulen ontsnapt evenmin aan deze regel en richtte daarom in 2006 een filiaal op in Slowakije. "Wij hebben door dit filiaal geen enkele Belgische chauffeur ontslagen", stelt Stan Vermeulen. "Wij hadden in 2008 nog altijd 12 voertuigen in België en twee Belgische chauffeurs gingen dat jaar met pensioen. De tien andere Belgische chauffeurs zijn nog altijd bij ons in dienst en zullen dat blijven. Ik heb dat in 2006 ook duidelijk gezegd tegen de chauffeurs. Dat was uiteraard in de tijd van de hoogconjunctuur, maar ik houd woord. Ik heb mijn Belgische chauffeurs nodig, ook al waren mijn Slowaakse chauffeurs dan weer noodzakelijk om de crisis van 2008/2009 te overleven", aldus nog Stan Vermeulen.

De Slowaakse chauffeurs werken trouwens in uitstekende omstandigheden. Bratislava ligt maar enkele tientallen kilometer van Wien en zij zijn dan ook iedere week thuis. Zonder dat ze met een minibusje heen en weer moeten pendelen. Daardoor kan het Slowaakse filiaal met een kantoor, een bediende en een parking, zich ook volledig toeleggen op de operationele aspecten.

In diezelfde periode was nog een andere beslissing cruciaal voor de toekomst van het bedrijf, met name de oprichting van een expeditieafdeling. "Het groeipotentieel van die ene markt, die Oostenrijk is, was onvoldoende. De expeditieactiviteiten hebben ons de noodzakelijke schaalvoordelen opgeleverd. Wij kunnen uiteraard niet dezelfde transittijden door grote landen als Duitsland of Frankrijk bieden, zoals we dat in Oostenrijk wel doen en we leggen ons dan ook toe op welbepaalde lijnen. Project per project. Zo hebben wij bijvoorbeeld een lijn tussen Zweden en België en een lijn tussen België en Portugal. Voor Oostenrijk gebruiken wij daarentegen in 99% van de gevallen wel onze eigen vloot", vervolgt Vermeulen. Transport Vermeulen is dan ook het schoolvoorbeeld van een onderneming die zijn Belgische activiteiten kon stabiliseren dankzij de groei die het elders realiseerde.  

Van 6 naar Euro 5

Oostenrijk is één van de landen die Euro 6 bevoordeelt als het gaat over de kilometertaks. Vermeulen was dan ook één van de eersten om een Euro 6 te bestellen, zoals Stan Vermeulen uitlegt: "Wij hebben onze eerste Actros Euro 6 besteld in november 2011 en ze werden in maart en april 2012 geleverd. Het was toen toch wel een risico. Een soort anticiperen op de toekomstige tarieven van de LKW-Maut in Duitsland. Als we het puur over het verbruik hebben, zou een Euro 5 een meer voordelige keuze zijn geweest. We hebben dan ook tien extra voertuigen besteld, maar deze keer wel in Euro 5-uitvoering. Ik moet daar wel aan toevoegen dat één van onze trekkers per traject 700 km in Duitsland rijdt en per jaar 90.000 km aflegt bij onze Oosterburen."

En aangezien de beloftes van de Duitse transportminister Peter Ramsauer om de tarieven van Euro 5 en Euro 6 'tekenend' van elkaar te doen verschillen toch niet geconcretiseerd zullen worden voor de volgende federale verkiezingen in Duitsland in oktober...

De komst van de voertuigen van de nieuwe generatie maakt een verbruikswinst van 3 liter per 100 km mogelijk. De keerzijde daarvan is echter dat ze in aankoopprijs toch 10.000 EUR duurder zijn. Een spectaculaire winst, die je echter niet vanzelf bereikt. "Iedere chauffeur werd specifiek opgeleid voor zijn nieuwe voertuig en wij gebruiken zoveel mogelijk de opvolgingsfuncties van het rijgedrag, die we uit FleetBoard kunnen halen", verduidelijkt Stan Vermeulen, die zich de tijd van de moeilijke start van de 'onboard' informatica van jaren geleden herinnert: "Wij hebben toen zelfs chauffeurs zien vertrekken, die niet wilden dat we hen de hele tijd controleerden."


Vermeulen in het kort

* activiteiten: transport van conventionele goederen
* specialiteit: Oostenrijk
* Vloot: 23 Mercedes-Benz Actros trekkers, 30 opleggers (zeil en koel) Renders en Humbaur
* Onderhoud: onderhoudscontract op 1.000.000 km (met uitzondering van banden)
* Boordcomputers: FleetBoard op de nieuwe voertuigen +  Transics Quattro
15/07/2013  |  Claude Yvens

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven