warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  Dossiers > Economie
 
Transport Gheeraert NV: derde generatie aan het roer

go back print this page     send page by mail     Comments
Al in 1951 startte het transportbedrijf Gheeraert in Brugge. In 1981 werd het beheer overgenomen door de tweede generatie, Paul en Eric, en volgde de verhuis naar Loppem en sinds 2011 staat de derde generatie, Stijn en Peter, aan het roer van dit Belgische familiebedrijf.

Een bezoek aan een familiaal transportbedrijf zoals deze onderneming is een verademing. “Mijn broer en ik hebben het bedrijf 30 jaar geleid en we blijven nog wel betrokken bij de zaak, maar het is nu de taak van de jongere generatie om voor de volgende 30 jaar te zorgen.”, gaat Eric Gheeraert van start om dan het woord door te geven aan Stijn Gheeraert.

Meer toegevoegde waarde

“Het gaat inderdaad niet goed met de wegtransportsector, maar er zijn nog altijd kansen voor een dynamisch familiebedrijf.”, stelt Stijn Gheeraert. “Wij hebben ons enerzijds aan de noodzaak aangepast en anderzijds nieuwe mogelijkheden gezocht. Zo werd het internationaal transport in enkele jaren tijd ingekrompen van circa 70% tot hooguit nog 30%. Omwille van de concurrentie in dat internationaal vervoer vanuit het Oostblok oriënteren we ons nu duidelijk naar distributie en nationaal vervoer. In die sector kunnen we nog onze troeven uitspelen en meer toegevoegde waarde leveren. We gingen ons tevens richten op nieuwe sectoren, zoals palletdistributie, het glasvervoer en uitzonderlijk vervoer. Allemaal specialiteiten waarbij we als familiebedrijf meer kunnen betekenen voor de klant en op die manier een echte partner worden voor die klanten.”

Geloven in de eigen waarden

Die gedrevenheid als typische eigenschap van de goede familiebedrijven vinden we overal in de onderneming terug. “We proberen onze klanten zoveel mogelijk te bieden. Een voorbeeld daarvan is een uitbreiding van onze logistieke activiteiten. We beschikken nu over een eigen opslagplaats van 15.000 m2, aangevuld met 5000 m2 die we huren. Daarin bieden we sinds twee jaar de opslag van goederen aan in douane-entrepot type D. Dat koppelen we aan inklaring van de goederen, eventueel herverpakken van bulk naar pallets of dozen en de complete distributie.”
Om alle transportactiviteiten te volgen en de communicatie met de klant te verbeteren ontwikkelde het bedrijf al eind de jaren 80 eigen back-office systemen. Inmiddels is de IT al veel verder geëvolueerd, zowel richting de klanten (tracking en tracing, acties, screenings, opvolging, facturatie) als voor de opvolging van de onderaannemers en voor het volgen van de eigen vloot (inclusief trailers en meeneemheftrucks) en de chauffeurs.

Meerwaarde van onze chauffeurs

Bij Transport Gheeraert is altijd al veel tijd besteed aan de opvolging van de chauffeur. “Chauffeurs zijn het visitekaartje van je bedrijf en dat wordt te vaak vergeten.”, benadrukt Eric Gheeraert nog. Onze HR afdeling begeleidt al onze chauffeurs, onder meer met het stimuleren van ecodriving, groepsactiviteiten en een begeleiding bij ongevallen. “Tevreden chauffeurs presteren beter en via onze opleidingen bekomen we dat er minder schade gereden wordt en dat is dan weer gunstig in onze onderhandelingen met de verzekeraars.”

De chauffeursopleiding bij het bedrijf is zelf zo goed dat de onderneming erkend is als opleidingscentrum voor chauffeurs. Chauffeurs kunnen er hun basisopleiding krijgen of verschillende modules van de verplichte extra 35 uren opleiding per schijf van vijf jaar. “Omdat we die opleidingen zelf geven kunnen we ook hieraan een meerwaarde geven.”, legt Stijn Gheeraert uit. “Precies omdat we zelf in de praktijk staan kunnen we een opleiding geven waar de chauffeurs iets aan hebben. We gaan de opleidingen zelfs meer en meer uitbreiden naar magazijniers en de mensen die moeten laden en lossen. Op die manier kunnen heel wat problemen en discussies achteraf vermeden worden over het wel of niet goed vastzetten van ladingen.”

Flexibiliteit van de eigen werkplaats

Bij Gheeraert zweren ze nog altijd bij de flexibiliteit van een eigen werkplaats. “Onze vloot telt 87 motorvoertuigen, waaronder twaalf distributievrachtwagens met een 7,6 meter lange laadbak. Daarnaast zijn er 140 trailers in dienst, omdat de trailers vaak bij de klanten blijven staan voor het laden en lossen. Ongeveer 85% van de vloot zijn DAF voertuigen, daarnaast hebben we enkele MAN vrachtwagens en een vijftal Iveco trekkers. Een kwestie van te kunnen vergelijken. Met onze eigen werkplaats hebben we meer controle over de voertuigen en zijn we ook veel flexibeler en sneller. We beperken het werk wel tot onze DAFs, de Iveco' s worden wel gedekt door een onderhoudscontract om in de werkplaats de voorraad aan onderdelen kleiner te houden en onze mechaniekers niet telkens te moeten omscholen. Nu volgen ze de opleidingen van DAF. De garage is overigens een eigen entiteit en een eigen profitcenter. Dat betekent dat ook derden met hun rollend materieel naar de garage komen, maar voor 90% werken ze aan onze eigen voertuigen.”
“Alle voertuigen worden met eigen kapitaal aangeschaft. In het trailerpark hebben we vooral megatrailers met schuifzeilen, naast containerchassis en platformopleggers. De merken zijn hier Van Hool en een kleine minderheid Fruehauf.”


ASTRE

Transport Gheeraert is tevens lid van ASTRE, een netwerk van familiebedrijven. In Europa kan dat netwerk rekenen op zo’n 10.000 motorvoertuigen en verbindingen naar de voornaamste Europese landen. Voor België is Eric Gheeraert de voorzitter van het achttal bedrijven die van het netwerk deel uitmaken. Het is een samenwerkingsverband op verschillende niveau’s, zoals het uitwisselen van vrachten, een hub and spoke systeem van lijndiensten en zelfs het gezamenlijk aankopen van voertuigen.
”We gebruiken de macht van de aantallen, maar ook onze spreiding om extra dienstverlening te kunnen leveren. Zo is onder meer onze palletdistributie (PaletSystem Netwerk) sterk gegroeid dankzij ASTRE.”, aldus Stijn Gheeraert.


Transport Gheeraert in het kort

Omzet 2011:
15 miljoen EUR
Vloot: 87 motorvoertuigen (DAF, MAN, Iveco) en 140 trailers (Van Hool, Fruehauf)
Boordcomputers : Transics
Personeel: 125 (100 chauffeurs, 20 bedienden, 5 mechaniekers)
Logistieke oppervlakte: 15.000 m2
Principes van de vloot: eigen werkplaats, onderhoudscontracten voor MAN en Iveco.05/02/2013  |  Astrid Huyghe

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven