warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  Dossiers > Trailer
 
Trailer Service: one-stop shopping

go back print this page     send page by mail     Comments
Moderne trailers hoeven niet zoveel onderhoud, want doorsmeren is er niet meer bij en onderhoudsgevoelige componenten zoals assen zijn in verregaande mate onderhoudsarm of onderhoudsvrij geworden. Wat nog overblijft zijn slijtagedelen zoals remmen en banden.

Toch houden grotere transporteurs nog graag hun werkplaats aan om kleine reparaties aan het getrokken materieel snel en gemakkelijk te kunnen verhelpen. Vaak gaat het dan om kleine beschadigingen, kapotte verlichting, haperende zeilconstructies, scheuren in zeilen of andere kleine mankementen.
Wie zijn trailers niet zelf wenst te onderhouden heeft tegenwoordig verschillende mogelijkheden, van gespecialiseerde trailerwerkplaatsen tot de truckdealers en de netwerken van de constructeurs.

De werkplaats bezig houden

De truckdealers investeerden de jongste jaren aanzienlijk in de uitbouw van hun trailerservice. Dat wordt enerzijds veroorzaakt door de toenemende wens van hun klanten naar one-stop shopping en één gesprekspartner voor de hele transportvloot en anderzijds door de geringere bezetting van de werkplaats. Moderne vrachtwagens hebben immers net als de trailers minder onderhoud nodig.

Onderhoudsintervallen van 100.000 km en meer zijn in het lange afstandsverkeer geen uitzondering. Dat betekent dat sommige voertuigen nog slechts één keer per jaar binnen moeten komen voor onderhoud. Kan dan meteen de (vaste) oplegger of aanhangwagen meegenomen worden dan is dat een pluspunt. Dat ligt enigszins anders wanneer er veel meer opleggers zijn, die niet verbonden zijn met een vaste trekker. In het geval van vrachtwagen/aanhangwagen combinaties wordt de aanhanger veel minder vaak afgekoppeld.

Alle truckmerken bieden nu via hun dealernetwerk ook trailerservice aan. Sommige zetten dat sterk in de verf, zoals Scania met zijn Trailer Services, bij anderen is dat al langer de gewoonte. Met TRP (Truck en Trailer Parts) was DAF een pionier om ook onderdelen voor getrokken materieel tot in de werkplaatsen te brengen. Scania volgde dat voorbeeld met Partsline en recenter introduceerde Iveco Bullder om onderdelen en wisselstukken voor trailers en koetswerken via de Iveco dealers te verspreiden. Mercedes-Benz startte met een Truck & Trailer Service bij alle bedrijfswagenconcessies en we vinden ook netwerken voor trailer- en koetswerkonderdelen bij Renault (Okélia), MAN en Volvo (Truck Shop Europe). TRP en Partsline leveren in ieder geval ook aan huis.

De specialisten

Naast de serviceplaatsen van de truckmerken hebben ook de constructeurs hun eigen netwerk, waarbij veel wordt samengewerkt met trailerspecialisten. Die onafhankelijke trailer servicewerkplaatsen doen alle merken en zijn meestal ook een erkende werkplaats voor de grote merken van assen, remmen en verlichting. Bovendien zijn ze in staat om te werken aan zaken als koelgroepen, hydraulische installaties, laadkleppen, kipperinstallaties en de opbouw. Voor die specifieke onderdelen bestaan er ook eigen netwerken voor distributie, herstelling en pechverhelping.
Omdat de meeste onderdelen uit een beperkte kring van leveranciers komt stelt dat overigens niet zoveel moeilijkheden. Het kan wel problematischer worden met speciale opbouwvarianten, denken we maar aan autotransporters, tankwagens, kippers of speciale typen opleggers zoals diepladers en semi-diepladers en transportmodules.

Naast individuele specialisten, zoals A&D Trucks & Trailers, ATT (Antwerp Truck & Trailer Services), All Truck Trailer Service, Global Trailer Service, Trailer Service Lecluyse, TSG (Trailer Service Genk), Trailer Repair, Trailerservice Michiels en TTS Kennedy, om maar een paar voorbeelden te noemen, zijn er netwerken van specialsten zoals ICTS (International Container & Trailer Service), YDW Trucks & Trailers, Nebim JRS, Cotac (vooral tankwagens, waarbij de werkplaatsen vaak vergezeld gaan van cleaninginstallaties) en Trailer Care Europe.

Nemen we een voorbeeld als TSG. Dit bedrijf is kenmerkend voor de specialisten in trailerservice en biedt onderhoud en herstelling van de bovenbouw (zeilherstelling, dwarsbalken, dakbalken,...),  onderbouw (chassisherstellingen, lassen, remmen, elektriciteit, pneumatica), schadeherstel, het in een functionele en representatieve staat brengen van koel- en vriesopleggers, plywood bakwagens of huiftrailers.
Het bedrijf beschikt over een eigen remmentestbank en kan met de trailers naar de keuring gaan, waardoor de klant vervelende wachttijden en nutteloze personeelskosten vermijdt. Daarnaast zijn er een wasstraat en On Yard Trailer/Fleet Check & Repair. Om wachttijden te vermijden plaatsen meer en meer vervoerders pooltrailers op de parking of magazijnen van hun klanten, de trailers komen nog zelden in de eigen werkplaats. Het is voor hun bijgevolg moeilijk om de staat van een trailer op te volgen. TSG biedt daar een oplossing voor. Voor diverse klanten plaats de onderneming, op terrein, vakbekwame TSG medewerkers met een volledig uitgeruste service bus. De staat van de trailers wordt gecontroleerd en indien nodig hersteld. Bovendien heeft het bedrijf een bandenservice met steeds een aantal frequente maten in stock.


Brandstofbesparing door asuitlijning

Met het goed uitlijnen en richten van trailerassen valt brandstof te sparen. Uit onderzoek is gebleken dat de besparingen door het opheffen van wringen door een verkeerde uitlijning tot 4,5 tot 7 % kunnen oplopen. In het licht van de kilometers die per jaar worden afgelegd zijn dat heel wat liters uitgespaarde brandstof. Bovendien gaan banden die niet wringen langer mee, nog maar eens een besparing!


03/04/2013  |  Hendrik Despiegelaere

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven