warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Multimodaal
 
Subsidie gecombineerd vervoer stopgezet : de industrie luidt de alarmbel

go back print this page     send page by mail     Comments

In naam van een aantal belanghebbenden heeft Essenscia gereageerd op het stopzetten van de subsidies voor gecombineerd en verspreid vervoer door de federale overheid.  Dat zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor het spooraanbod in België. Voor de begrotingsronde lag een voorstel op tafel waar een politiek akkoord over was; desondanks worden de steunmaatregelen stopgezet. De havens, de havenbedrijven, de terminals, de industrie en de spooroperatoren zijn hierover verbaasd en teleurgesteld. Dit wijst volgens hen op een onderschatting van het belang van het spoor voor de Belgische economie.
Het persbericht werd verstuurd in naam van Havenbedrijf van Antwerpen, Gent en Zeebrugge, Alfaport, CMA CGM, essenscia, Staalindustrie Verbond en Terminal Container Athus.
Haven van Antwerpen, Eddy Bruyninckx, CEO van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en Alfaport, Stephan Vanfraechem, directeur beleid en public affairs : “Deze sector speelt in de haven van Antwerpen een sleutelrol bij het functioneren van de havenindustrie en het behoud van een aantal cruciale trafieken zoals staal en chemie.”

essenscia, federatie van de chemische industrie en life sciences, Yves Verschueren, Gedelegeerd bestuurder : “Een performante logistiek is cruciaal voor de chemie om haar positie als sterkhouder van de Belgische industrie in de toekomst te kunnen behouden.”

Staalindustrie Verbond (GSV), Robert Joos, General Manager
“Een vermindering van de beschikbaarheid van het spoor zou de werking belemmeren van de ondernemingen in de staalnijverheid, evenals van de industriële sites in het algemeen wat tot een delokalisatie van de activiteiten kan leiden.”

Haven van Gent, Daan Schalck, CEO: Containervervoer verhuist mogelijk
“Een afbouw van Narcon zal resulteren in een verhuizing van ladingsstromen van Zeebrugge en Antwerpen naar buitenlandse havens, met nefaste gevolgen voor de tewerkstelling in ons land.”

Haven Zeebrugge, Joachim Coens, Gedelegeerd Bestuurder MBZ
“De toekomst van de Zeebrugse containertrafiek komt bijgevolg zwaar onder druk te staan.”

CMA CGM Belgium, Eugène Vanfleteren, CEO
“De reders zullen zich verplicht zien om voor de lokale markt weer over te gaan tot unimodaal wegvervoer, of zullen voor het verdere hinterland (oa. Duisburg/Elzas etc) kiezen voor een kosten efficiënt multimodaal alternatief dat de haven van Rotterdam  aanbiedt met haar uitgebreid netwerk via spoor & binnenvaart.”

Terminal Container Athus, Alain Rysman, General manager
“Het enige mogelijke alternatief voor de opdrachtgevers is dat de containers naar Rotterdam worden gebracht in plaats van naar Antwerpen, onze eigen haven.“
 


05/07/2013  |  Peter Ooms
go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven