warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Truck
 
Scania Streamline: tweede generatie Euro 6

go back print this page     send page by mail     Comments
Scania haalde de naam Streamline van onder het stof om de nieuwste cabineontwikkelingen voor het lage afstandsvervoer te onderstrepen. De Streamline van 1991 was immers een populair model en dat belooft de nieuwe generatie eveneens te worden.

Maar de qua stroomlijn geoptimaliseerde cabine is uiteraard niet het enige nieuws bij Scania. Het Zweedse merk introduceerde tevens een serie nieuwe Euro 6 motoren die de eerste generatie met 440 en 480 pk al vervangen. Scania is de enige vrachtwagenconstructeur die nog een V8 zal gebruiken in Euro 6 versie.

Lage luchtweerstand

Op de G en R modellen van de Scania Streamline werden een aantal elementen gebruikt om die aerodynamica te verbeteren, meer bepaald door het vloeiender maken van de cabinehoeken, een spoilerlip boven de koplampen (die zorgt tevens voor een luchtstroom die het portier en rijruit proper houdt), een gewijzigde daklijn en een nieuwe zonneklep. Die kreeg speciale doorstroomopeningen op de luchtstroom optimaal te geleiden.

Scania profiteerde ervan om de cabine ook nieuwe interieurkleuren mee te geven, een nieuwe serie premium stoelen en nieuwe verlichtingselementen (spotverlichting, LED markeerlichten, richtingsaanwijzers, dagrijverlichting en achterlichten en nieuwe koplampunits met H4, H7 of Xenon lampen). Nog meer nieuwe elementen zijn het uittrekbaar bed op de R serie, het nieuwe audiosysteem met navigatie en het nieuwe niveauregelsysteem voor de luchtvering.

Scania biedt voor de Streamline niet minder dan 7 verschillende uitrustingspakketten, die onderling nog kunnen gecombineerd worden: Driver, Prestige, Lighting, Styling, Comfort, Leather en V8 Leather.

Meer dan alleen de motor

Scania introduceert nieuwe 13- en 16-liter Euro 6 motoren met kenmerken die de efficiëntie nog opvoeren. Scania biedt nu een keuze uit negen vermogens voor Euro 6, van 250 tot 580 pk. Scania maakt gebruik van zijn ervaring met zowel EGR als SCR om tot de beste technische oplossing te komen voor ieder vermogensniveau.

Testen hebben aangetoond dat de nieuwe 450 en 490 pk motoren tot 2% zuiniger zijn dan Scania' s eerste generatie Euro 6 motoren. Het brandstofverbruik van een Euro 6 V8 motor is gelijk aan dat van een Euro 5. De nieuwe 410 pk motor is dan weer 1% zuiniger. Op deze 410 pk kon Scania overigens de Euro 6 halen zonder beroep te doen op EGR, waardoor het geheel lichter uitvalt. “Wellicht wordt dit de meest populaire motor voor onze Belgische klanten.”, benadrukt Koen Appels, Scania Belgium Sales Director.
De Euro 6 9-liter vijfcilinder biedt vermogens van 250, 280, 320 en 360 pk met een maximumkoppel van 1250 tot 1700 Nm. De Euro 6 zescilinder 13-liter motoren zijn nu al leverbaar met 410, 450 en 490 pk (respectievelijk met maximumkoppel van 2150, 2350 en 2550 Nm, telkens van 1000 tot 1300 o/m). Later volgt ook een 370 pk. Daarnaast zijn er de nieuwe 16,4-liter V8 motoren in Euro 6 uitvoering: 520 pk, 2700 Nm bij 1000-1300 o/m, en 580 pk, 2950 Nm bij 1000-1350 o/m. Een 730 pk uitvoering volgt later.

Scania pakte overigens niet alleen de motoren aan, maar de complete aandrijflijn. Zo zien we nieuwe versnellingsbakken met als voornaamste kenmerken een gewijzigde oliestroom, wat minder interne weerstand moet opleveren, en hogere ingangskoppels. Dat laatste was ook nodig, want de nieuwe motorgeneraties leveren een steeds hoger koppel op, dat bij de V8 bijvoorbeeld al vanaf 1000 o/m beschikbaar is. De Opticruise biedt nu tevens keuze uit vier prestatieprogramma' s (Normaal, Economy, Power en Off-road).

Meer uptime

Scania benadrukt bij de nieuwe modellen ook de zorg voor meer uptime. Dat betekent dus minder immobiliteit. Daarvoor zorgen onder meer langere service intervallen, de betere serviceplanning en Scania Remote Diagnosis. Bij dit laatste kan de truck van op afstand on line gecontroleerd worden. Dat levert dan weer een snellere onderhoudsbeurt op omdat de werkplaats de service beter kan plannen en voorbereiden. Het systeem zorgt ook voor een snellere afhandeling bij pech onderweg, omdat de pechverhelper al op voorhand een diagnose kan stellen en met de juiste wisselstukken en tools op weg kan gaan. Chauffeurs kunnen problemen ook via GSM melden.

Voor meer uptime moet ook het nieuwe systeem met dubbele accu’s zorgen. Er zijn twee accutypen voorzien en twee gescheiden circuits. De twee startaccu’s zijn van het AGM type (Absorbed Glass Mat) en leveren een hoog startvermogen gedurende een korte tijd. Zij worden altijd volledig opgeladen gehouden en alleen voor het starten gebruikt. De andere twee accu’s zin van het geltype en meer geschikt voor een intensief stroomverbruik (verlichting, verwarming, opbouwfuncties). Het complete pakket is compacter dan een conventioneel systeem met twee accu’s.


Tot 8% zuiniger

Wie alle positieve elementen van de nieuwe Streamline bij elkaar rekent kan tot 8% zuiniger uitkomen met deze tweede generatie Euro 6 dan met de eerste generatie. De motoren zijn 2 tot 3% zuiniger, het Streamline pakket levert 1% winst op, Opticruise en Active Prediction leveren nog eens 2 à 3% op en dan is er nog de verminderde weerstand in de versnellingsbak. Uiteraard is het geen eenvoudige optelsom, maar toch claimt Scania dat een brandstofverlaging van 8% mogelijk moet zijn.


Scania Active Prediction

Er werden nieuwe mogelijkheden geïntegreerd in de Scania Opticruise, zoals een voorspellend systeem voor de aandrijflijnsturing waarmee 4-5 % brandstof bespaard wordt. De nieuwe economiemodus is gericht op een maximale brandstofbesparing op de lange afstanden. Scania Opticruise, Scania Active Prediction en de nieuwe economiemodus werken hierbij samen om besparingen van 4 tot 5% te bereiken.

Active prediction is een cruise control systeem dat met behulp van de GPS en topografische kaartgegevens de route voorspelt en de kruissnelheid daarop afstemt. Tijdens een testrit in Zweden bleek dit systeem uiterst gemakkelijk in de bediening en zeer doeltreffend. “Misschien kan een uitstekend chauffeur het systeem overtroeven, maar dan enkel voor een korte periode, want het systeem wordt nooit moe en verliest nooit de concentratie, wat zelfs de beste chauffeurs kan overkomen.”, vertelde ons de testchauffeur.
18/07/2013  |  Hendrik Despiegelaere

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven