warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  Dossiers > Shipper
 
Sappi: liefst multimodaal

go back print this page     send page by mail     Comments
Sappi wil een uitstekende service leveren met snelle leadtimes zodat klanten niet zelf voorraad hoeven aan te houden. Het transport moet dat dan wel kunnen volgen.

“De Sappi-fabrieken van Lanaken en Maastricht maken deel uit van de divisie Fine Paper Europe die kwaliteitspapier maakt voor magazines en voor het allerbeste drukwerk. In Lanaken produceren we jaarlijks maximaal 500.000 ton magazinepapier en in Maastricht 300.000 ton van een hoogwaardiger papier dat versneden wordt tot vellen,” zegt Veenerick Luijten, manager sheet finishing and logistics.
Het transport gebeurt met vrachtwagens van transportbedrijven die een contract hebben om alle leveringen voor een land voor hun rekening te nemen.

Gehlen-Schols zorgt zo voor transporten naar Duitsland en Zwitserland, Meulenberg voor Nederland, Gobo voor België en Frankrijk, Seifert voor Scandinavië en Polen, Ewals Intermodal en Seacon naar Italië, enzovoort. Waar mogelijk mikt men ook op retourvrachten tussen de verschillende filialen. Al die transporteurs hebben hun informaticasysteem aangesloten op de computers van Sappi en zijn in staat zelf de planning te maken voor hun transporten. Ze zijn ook verplicht om een timeslot te reserveren in het systeem van Sappi.

Multimodaal als het kan

Sinds een aantal jaar tracht Sappi de grote stromen via treinen te verzorgen. Zo vervoert Ewals Intermodal papier via de terminal van Genk naar Italië. Ook slaagt Sappi erin om ladingen over een relatieve korte afstand tussen Köln-Eifeltor en Stuttgart te transporteren over het spoor. Veenerick Luijten: “Op dit ogenblik maakt dat ongeveer 10% van het totale volume uit en ik ben ervan overtuigd dat we dat stilaan verder kunnen en moeten opdrijven want die duurzame transporten besparen ons ook geld.”

Bijvoorbeeld omdat transporten naar een multimodale terminal zwaarder geladen mogen zijn, 28 ton in plaats van 24 ton. Dat alleen al bespaart Sappi heel wat geld. Daarnaast verwacht Veenerick Luijten dat de kosten in Duitsland snel zullen oplopen als de Mauttarieven gedifferentieerd zullen worden in functie van de Euronormen van de vrachtwagenmotoren. “Heel wat transporteurs hebben geïnvesteerd in Euro 4-trucks. Maar het zijn de Euro 6 trucks die zullen kunnen genieten van het laagste Mauttarief. Lang niet iedereen zal dat kunnen doen. Ik stel vast dat onze Duitse treintransporten nu nog evenveel kosten als het wegtransport, maar straks maakt de Maut de trein echt goedkoper dan de vrachtwagen.”

Sappi heeft intussen 80% van de aanvoer van grondstoffen overgebracht van de weg naar kanalen en rivieren. Veenerick Luijten kan dus concrete resultaten voorleggen van de modal shift die Sappi aan het uitvoeren is. “Nog te vaak verschuilen verladers zich achter schijnargumenten om niets te doen. Ze vergeten dat zij uiteindelijk toch de kosten betalen. Daarom moeten ze zelf ook zoeken naar manieren om die kost te verlagen en het transport te verduurzamen.”

27/05/2013  |  Peter Ooms

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven