warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Truck
 
Rij-impressie Renault T gamma : Verrassend !

go back print this page     send page by mail     Comments
Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen: de nieuwe T gamma vrachtwagens van Renault Trucks hebben bij een eerste kennismaking op de weg zowat iedereen verrast. Nu moet het gezegd dat de Premium en Magnum niet echt slechte trucks waren, maar de nieuwelingen hebben een ware sprong vooruit gemaakt in ieder opzicht.

Renault Trucks is uiteraard niet over één nacht ijs gegaan bij de ontwikkeling van een nieuw truckgamma. Meer dan zeven jaar testen, 2 miljard EUR investeringen, 5 miljoen uren op de testbank, 10 miljoen testkilometers, 300 testvoertuigen en 50 klanten die meewerkten bij de ontwikkeling zijn niet niks. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen en bij de statische voorstelling werden niet alle vragen beantwoord. Want hoe zouden die nieuwe Renault vrachtwagens nu rijden? Het antwoord is duidelijk. Na een eerste rij-impressie is iedereen onder de indruk en dat terwijl we in de voorbijgaande periode toch baanbrekend nieuwe trucks als de Mercedes-Benz Actros en de Volvo FH zagen verschijnen.
Het T gamma kan wedijveren met de topklasse van alle andere merken. Als de prijsstelling van Renault interessant wordt, dan kan dat voor het merk een grote doorbraak betekenen. Laat het anderzijds ook meteen duidelijk zijn: het nieuwe T gamma is op het vlak van cabine en uitrusting een echte Renault, er is geen enkel paneel uitwisselbaar met de nieuwe Volvo FH. Op het vlak van techniek zijn er wel overeenkomsten, al werden die dan nog vaak door Renault aangepast.

Topklasse

We kregen in de nabijheid van de Renault Trucks fabriek in Blainville (zie kader) een kans om een eind te gaan rijden met de nieuwe T. Ons eerste testvoertuig is een T 520 met de slaapcabine met een motortunnel van 200 mm. Bij een rondje rond deze trekker valt al op dat alle panelen naadloos aansluiten en de afwerking er verzorgd uitziet. Op de werkplek van de chauffeur aangekomen (drie opstaptreden) blijkt die kwalitatieve indruk zich doorzetten. Alles is bijzonder netjes afgewerkt en we kunnen ons ook vinden in de kwaliteit van de gebruikte materialen. Het uitzicht rondom is goed, hoewel de spiegelhuizen toch wel een flink stuk van het zicht naar rechts en links wegnemen. Anderzijds geven ze een uitstekend zicht naar achter toe en blijkt de dode hoek maar klein te zijn. Voor de chauffeur is er een goed afleesbaar informatiescherm, dat overigens op verschillende manieren kan afgesteld worden om de informatie op te roepen die de chauffeur graag wil zien. Alle bedieningselementen zitten prettig onder handbereik en we ontdekken meer dan voldoende opbergmogelijkheden. Bij nader onderzoek blijkt de cabine overigens vol van attente details te steken voor de chauffeur, waaronder de veelvuldige lichtpunten en verlichtingsmogelijkheden, de handige zonneweringen (zonnegordijn en verlengstukken) en de goed bereikbare bedden. Er is zeker voldoende leefruimte.
Een dan gaan we rijden. De goede indrukken worden ook tijdens het rijden bevestigd. De truck ligt zeer stabiel op de weg en de besturing geeft een goed gevoel om de truck perfect op de weg te houden. Het samenspel van de soepele krachtbron en de geautomatiseerde Optidriver versnellingsbak doet ons aan de perfecte uitwisseling van een Volvo motor met I-Shift versnellingsbak denken. De stabiliteit op de weg is erg goed en de bedrijfsstilte hoort tot de betere in de topklasse. Enkel bij het optrekken en het afremmen op de retarder is de motor hoorbaar, op kruissnelheid dringt er geen motorgeluid tot de cabine door. Deze nieuwe trucks genieten bovendien van allerlei nieuwigheden zoals een adaptive cruise control, elektronische snelheidsbegrenzer, lane change guard en nog veel meer. Het geheel voldoet uitstekend. Een interessant detail is onder meer de elektrisch bediende parkeerrem. Je hoeft die niet zelf uit te schakelen bij het vertrekken, van zodra je gas geeft schakelt hij zichzelf uit. Je kunt de parkeerrem ook bij het stoppen niet vergeten, want schakel je de motor uit dan gaat de truck automatisch op de parkeerrem. Je kunt die elektrische parkeerrem onderweg ook als een soort hillholder gebruiken. Even inschakelen bij stilstand op een helling en dan gewoon wegrijden, de parkeerrem schakelt automatisch uit. Eveneens interessant is dat de elektronica reageert op de chauffeurskaart. De elektronica erkent namelijk de naam op die kaart en stelt dan alle parameters in zoals die chauffeur ze het liefst heeft (tenminste als hij al met de truck gereden heeft). Bijzonder gemakkelijk als en truck door meerdere chauffeurs gereden wordt.

De opvolger van de Magnum

We reden tevens een rondje met een T 520 Highcab, met de grootste cabine. Dat is qua ruimte een echte opvolger van de Magnum. Er is weliswaar één opstaptrede meer, maar je hebt wel een vlakke motortunnel en een interieurhoogte van meer dan 2,1 meter. Het rijden leverde niet veel verschillen op, al is deze cabine naar mijn gevoel iets beweeglijker dan de lagere cabine, zonder ooit storend te worden.
Maar in beide gevallen waren we onder de indruk van het rijcomfort, de uitstekende wegligging, de aandrijflijn en de afwerking van het geheel. Renault Trucks speelt met het T gamma beslist in de hoogste klasse.


20/09/2013  |  Hendrik Despiegelaere
go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven