warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  Dossiers > Shipper
 
REO Veiling: de groentenshuttle

go back print this page     send page by mail     Comments
Na een testperiode hebben de partners van de groentenshuttle tussen Roeselare en Venlo alleen maar positieve ervaringen gekend zodat ze overwegen om de samenwerking uit te breiden.

Eind vorig jaar startte een shuttledienst voor het vervoer van verse groenten en fruit van de Belgische REO Veiling te Roeselare naar het Nederlandse Venlo. Elk dag vertrekt minstens één vrachtwagen (maar soms ook vijf) ten laatste om 11 uur bij de REO Veiling. De goederen worden afgezet ten laatste om 15 uur bij de groothandelaars Frankort & Koning, Langfruit en Weyers die allen zijn gevestigd in het Freshpark van Venlo. Daardoor zijn zij in staat om de verse groenten nog diezelfde dag naar de DC' s van de supermarktketens te brengen.

Dominiek Keersebilck, commercieel directeur van REO: “De Nederlandse traders exporteren steeds meer naar Duitsland. We zagen wel dat ze soms niet kochten in Roeselare omdat ze niet altijd zeker konden zijn van een transport dat op tijd zou aankomen. Anderzijds merkten we ook dat een vervoerder soms ladingen voor enkele traders combineerde in één transport. Dat heeft ons aan het denken gezet.”

Concurrenten maken elkaars voordeel

Naar analogie met het transport van diepvriesproducten vanuit West-Vlaanderen naar Italië werd samen met de POM West-Vlaanderen, onder leiding van Guido De Roo, een neutraal onderzoek gedaan naar de bereidheid om het transport te bundelen. Dominiek Keersebilck: “Dat is een delicate zaak omdat hier concurrenten gaan samenwerken en precies daardoor een gemeenschappelijk voordeel creëren. Eerst dachten we aan een treinverbinding, maar dat bleek niet mogelijk door de aard van het ultraverse product. Daarom opteerden we voor wegvervoer met de Nederlandse firma Franken Transport.”

Die garandeert dat er altijd voldoende trucks ter beschikking staan om de aangekochte goederen ook op tijd in Venlo te krijgen. REO engageert zich dan weer om elke ochtend tijdens de verkoop van de producten Franken Transport te informeren wanneer er een kritische massa bereikt wordt door de drie traders samen. “Waar ze vroeger soms alle drie 10 paletten kochten en elk een truck inhuurden, kunnen ze die 30 paletten nu samen in één truck vervoeren.

Omgekeerd kunnen we wel overleggen als er een pallet over is om die pas de volgende dag te laten meegaan. Dat kan niet altijd: aardbeien moeten zo snel mogelijk bij de consument komen, maar een kist witte kolen kunnen we gerust een dag in onze koelruimte bewaren. Bijkopen om een truck alsnog vol te krijgen is praktisch onmogelijk: na de veiling, zijn alle producten verkocht.”

De traders beheren nu samen een budget voor het transport waarbij ze winsten en verliezen onder elkaar verdelen met een verdeelsleutel volgens ieders vrachtvolume. “Ik hoor dat alle deelnemers tevreden zijn en ook overwegen om er bijkomende verladers toe te laten zodat de voordelen voor iedereen nog groter worden. Maar misschien moeten we ook nog even wachten tot na de lente en de zomer omdat dan de volumes groter zijn en we kunnen zien of we ook dat aankunnen.”

10/04/2013  |  Peter Ooms

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven