warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  Dossiers > Editoriaal
 
Poging tot moord?

go back print this page     send page by mail     Comments
In wat voor wereld leven wij? De transportsector sluit een bijzonder moeilijk jaar 2012 af. Iedereen werkt aan zijn budget van 2013. De onzekerheden zijn niet te tellen. De economische vooruitzichten worden alsmaar somberder. Iedereen stelt zich vragen over de onmogelijkheid een prijsverhoging van het vervoer te vragen, niettegenstaande een stijging van sommige kosten. Bepaalde industriëlen en bepaalde transporteurs willen de transportsector ten allen prijze de das omdoen.

Dinsdag 20 november. De transporteurs die voor Arcelor Mittal werken, krijgen een telefoon van de afdeling aankopen in Paris. “Het spijt ons, wij beseffen dat wij u het onmogelijke vragen, maar u moet uw prijzen in 2013 8% verlagen in verhouding tot uw prijs van 2012. Wie niet zijn akkoord geeft voor dinsdagavond 29 september, zal geen leverancier van Arcelor meer zijn. U hebt een contract? Sorry, het is een geval van overmacht. De economische toestand in de staalsector is catastrofaal, wij hebben en u hebt geen andere keuze. Als de conjunctuur heropleeft, zullen wij u op 1 april 2013 5% meer geven.”

U hebt wel degelijk goed gelezen: - 8%! De bedrijven zien zich geconfronteerd met een waar dilemma: geld verliezen of de klant verliezen. Iedereen weet dat de betrokken transporteurs hun transportlijnen hebben berekend op basis van de staalproducten. Weigeren betekent dus andere klanten laten vallen.

Andere oplossing: onmiddellijk een aantal voertuigen stilleggen, personeel ontslaan. Als iemand de verantwoordelijken van Arcelor-Mittal iets vraagt, vinden zij het spijtig en beloven zij meer volume te geven aan wie blijft. Maar voor welke prijs?

Andere verlader, andere plaats: “Uw prijzen zijn te hoog, wij krijgen offertes van - 14% op bestemming A, van - 7% op bestemming B en zelfs - 33% (!) op bestemming C. Die offertes komen van één van uw collega' s, een groot bedrijf met een goede reputatie.”

Wij verkeren in een waar psychodrama. Om nog even te kunnen overleven, aarzelen sommige mensen niet de anderen mee te sleuren in een negatieve spiraal. Gelukkig betonen de verantwoordelijken van heel wat verladers hun empathie en geven zij dikwijls de kwaliteit van hun leveranciers toe. Dus ook de noodzaak dat de klanten tevreden en dus ook de service blijft, door de gekende transporteur te houden.

Wie wil de transportwereld vermoorden? Sommige verladers, ja, maar ook sommige transporteurs. Wij dachten enkele weken geleden het dieptepunt bereikt te hebben. Niet zo. Sommige “stakeholders” van de transportwereld zijn gek geworden! Zij moeten dringend verzorgd worden en het virus niet meer doorgeven.


08/02/2013  |  Jean-Marie Becker
go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven