warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Van & business
 
Ombouwspecialisten: bestelwagen op maat gemaakt

go back print this page     send page by mail     Comments
Voor heel wat toepassingen is een gewone, gesloten bestelwagen toereikend. Er zijn evenwel evenveel opbouwvarianten en aanpassingsmogelijkheden als er beroepen en transportopdrachten zijn.

Ook een gesloten bestelwagen kan professioneel omgebouwd worden tot bijvoorbeeld een minibus, een voertuig voor dubbel gebruik of een bestelwagen voor koelvervoer. Maar de echt specialistische oplossingen voor alle beroepscategorieën vinden we bij de opbouwers. Standaard wordt hierbij vertrokken van een chassis-cabine of een chassis met dubbele cabine. Voor nog meer specifieke oplossingen kan ook gewerkt met een drijfkop. Dat is enkel de cabine met de aandrijflijn (uiteraard voorwielaandrijving), waarbij het fabriekschassis vervangen wordt door een eigen constructie. Deze techniek wordt vooral voor de bouw van marktwagens toegepast, omwille van de lage chassishoogte.
Op basis van een chassis-cabine zijn anderzijds tal van opbouwmogelijkheden op de markt, van een eenvoudige laadbak tot kippers of een afzetplatform voor een depannagevoertuig.

België telt nog heel wat gespecialiseerde koetswerkbouwers, waarvan sommige met een faam die tot over de landsgrenzen reikt. De grote meerderheid van de koetswerken wordt precies op maat gemaakt van de klant. Dat levert de klant wel voordelen op, maar de nadelen zijn een hogere kostprijs en het feit dat de bedrijfswagen met dit koetswerk naderhand moeilijker te verkopen valt, tenzij het een gewild type van koetswerk is.

Om de opbouw goedkopers te houden specialiseerden fabrikanten als The European Van Company (Aluvan) en JDK zich in het ontwikkelen van koetswerken in kitvorm. Die worden als kant en klare pakketten aan de koetswerkbouwers geleverd en zijn snel te monteren (korte leveringstijden, geen ontwikkelingswerk, minder werkuren). Ook deze carrosserieën in kitvorm worden in allerlei uitvoeringen geleverd om aan de noden van de verschillende klantengroepen te voldoen.

09/01/2013  |  Hendrik Despiegelaere

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven