warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  Dossiers > Economie
 
Ninatrans: geduld loont

go back print this page     send page by mail     Comments
Ninatrans, dat in 2006 al eens kandidaat was, heeft zeven jaar gewacht om opnieuw een gooi te doen naar de felbegeerde trofee. "Als we er klaar voor zijn", zei zaakvoerder Benny Smets telkens, want het bedrijf dat vandaag de titel Transporteur van het Jaar 2013 in de wacht sleept, heeft niet veel meer van doen met de kandidaat uit 2006.

Tien jaar geleden was Ninatrans een specialist in luchtvrachtvervoer over de weg. Een marktniche waarin het respecteren van leveringstermijn voor alles gaat, maar ook één waarin de vervoerder zonder al teveel hoop op spectaculaire winstmarges afhankelijk is van enkele integrators en verladers.

Sterke groei in crisistijd

Vandaag is Ninatrans gegroeid, goed gestructureerd en presenteert het veruit de sterkste financiële balans van de zes titelpretendenten. Het sterkste staaltje is zonder twijfel de krachtige opmars van alle structurele indicatoren zoals winst, eigen middelen, solvabiliteit en liquiditeit. Dat dit gebeurde in volle crisistijd en ondanks een investering in een nieuwe hoofdzetel van meer dan 4 miljoen euro maakt de prestatie alleen maar indrukwekkender.

Ninatrans heeft dan ook een afgemeten groeistrategie gevolgd sinds zijn eerste deelname in 2006:
- oprichting van Ninatrans Deutschland in Leipzig in 2006, waarmee het DHL volgde bij diens verhuis;
- oprichting van Ninatrans France in 2007 om nationale activiteiten te ontwikkelen vanaf Paris Charles-de-Gaulle;
- overname van Balkenende Air Cargo Handling en oprichting van Ninatrans Nederland in 2008;
- overname van Brutrans in 2011;
- overname van de nationale transportactiviteiten van Verhulst in 2012.

Ninatrans is in 2013 nog altijd een specialist in tijdskritisch vervoer, maar met een uitgebreid dienstenpakket, onder meer door de ontwikkeling van een activiteit gericht op dienstverlening bij evenementen. Benny Smets over het succes van deze groei: "Ninatrans heeft gekozen om zich te blijven concentreren op het transportluik en niet uit te breiden naar de rest van de logistieke keten. Op die manier zijn we geen concurrenten, maar strategische partners voor onze klanten, de logistieke bedrijven die hun transportactiviteiten willen uitbesteden. Ondertussen hebben meerdere klanten hun eigen vloot afgestoten en het vervoer volledig aan ons toevertrouwd."

Wekelijkse controles

De groei van het bedrijf zorgt de laatste jaren voor schaalvoordelen en betekent ook dat ieder operationeel centrum een kleiner actieterrein heeft. Dit is overigens een nog niet afgesloten hoofdstuk. "De uitbreiding van onze Europese vloot doet onze flexibiliteit stijgen en optimaliseert de beschikbaarheid van onze voertuigen voor ons klanten. Het ligt in onze bedoeling om nog andere buitenlandse filialen te openen. Londen is daarbij onze eerste prioriteit", aldus nog Benny Smets.

Ninatrans heeft al zeer snel een strenge controle van de kosten van iedere activiteit opgezet. Alles wordt vooraf geanalyseerd en strikt opgevolgd. Een mooi voorbeeld hiervan is dat wanneer het bedrijf dacht aan een verhuizing, de vraag werd gesteld of een eigen werkplaats behouden moest blijven. Een interne studie toonde aan dat zo een werkplaats een besparing van 0,85% op de volledige kostprijs kon betekenen vergeleken met een onderhoudscontract. Anderen zijn tevreden als ze kunnen rekenen op de grote flexibiliteit van een externe werkplaats, maar Ninatrans niet. In de nieuwe werkplaats moet binnenkort trouwens een technische keuring aan huis kunnen worden gedaan.

Een ander voorbeeld is dat Ninatrans gereputeerd is voor zijn eigen IT-structuur. Het bedrijf ontwikkelt zijn eigen TMS en Track & Trace systemen. De dispatching zal in de toekomst evolueren naar 'management by exception'. Hierdoor zullen de dispatchers zich kunnen concentreren op de vermindering van het aantal lege kilometers.

Deze kostenbeheersing wordt door het huidig economisch klimaat alleen maar belangrijker voor de ontwikkeling van Ninatrans. "De druk op de prijzen zal ook in 2013 en 2014 groot blijven. Wij trachten de door het ITLB aangekondigde kostprijsverhogingen door te rekenen naar onze klanten, maar we vrezen dat veel klanten enkel een deel van deze kostenverhoging zullen aanvaarden. Vandaar dat wij onze voertuigkosten en vooral dan ons verbruik zelf maximaal proberen terug te dringen", verduidelijkt Benny Smets. 

Innovatie op alle niveaus

Op dit vlak zijn er overigens weinig maatregelen die Ninatrans nog niet genomen heeft of overweegt te nemen. De directie ligt echt op de uitkijk voor nieuwigheden, zonder dat het zich in de armen stort van de eerste 'tovenaar' die voorbijkomt. Het laatste initiatief op dit vlak is de installatie van Wabco schortjes (ex Ephicas) op de opleggers, wat meteen een première is in België. Ninatrans was ook één van de eersten in België om het Lean & Green certificaat binnen te halen, nadat het bedrijf bij de examinatoren van de VUB had aangetoond dat zij hun CO2-uitstoot met 20% hadden doen dalen. De Belgische certificaten zijn overigens veel moeilijker te behalen dan de Nederlandse!
Andere projecten mikken op een verhoging van de betrouwbaarheid van de voertuigen. Eén ervan is de installatie van een filtersysteem voor de brandstof, dat het risico op motorschade moet verminderen. Een ander project is het geprogrammeerd van op afstand controleren van de bandendruk.

Inzake veiligheid laat Ninatrans evenmin iets onverlet. Alle chauffeurs zullen hun 'code 095'-cursus gevolgd hebben ruim voor de deadline verstreken is. Ninatrans was ook de eerste vervoerder om het Truckveilig charter te ondertekenen en het is dan ook geen verrassing dat de cijfers over schadegevallen uitstekend zijn.

Al deze kwaliteiten zorgen ervoor dat Ninatrans de titel Transporteur van het Jaar 2013 wist binnen te halen, na een unanieme beslissing van de jury. Iets wat overigens nog nooit eerder gebeurde.


Ninatrans in het kort

Specialiteiten: tijdskritisch vervoer, distributie
Plaats: Heverlee
Filialen: Frankrijk, Duitsland, Nederland, Tsjechië
Personeel: 144 personen
Vloot: 120 motorvoertuigen, (waarvan 10 bakwagens), 220 opleggers

www.ninatrans.be


Sterke punten

- eigen IT-ontwikkeling (TMS, Track & Trace);
- 100% Euro 5 of EEV vloot;
- gecontroleerde groei;
- meerdere projecten om verbruik te verlagen;
- algemene operationele opvolging;
- veiligheidspolitiek die zich ook richt op de gezondheid.

05/04/2013  |  Claude Yvens

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven