warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Truck
 
Nieuwe gamma's Volvo Trucks: rijden is overtuigend

go back print this page     send page by mail     Comments
Uiteraard was de introductie van de gloednieuwe FH het hoogtepunt van de programmavernieuwing bij Volvo Trucks. Terecht kreeg de truck ook de onderscheiding ?Truck of the Year?. Maar vergeten we niet dat Volvo ook de andere modellen ingrijpend heeft vernieuwd met de introductie van de Euro 6 motoren. We kregen de gelegenheid te rijden met de FM, FMX en FE/FL.

De nieuwe Volvo FM heeft heel wat gemeen met de grotere FH. Onder meer chassis en techniek zijn van het topmodel overgenomen. Lager gewicht, nieuwe asconfiguraties, verhoogde chassisflexibiliteit en zeer duidelijke interfaces voor carrosseriebouwers: alles is erop gericht om de perfecte truck voor elke taak samen te stellen.

De cabine staat laag op het chassis, met een gemakkelijke instap met twee treden en beter zicht voor de chauffeur. Hoewel de cabine van de FM iets minder ruimte biedt dan de FH is het zeker geen straf om met deze truck op de weg te moeten. Vooral de goede afwerking valt ons meteen op, net als de huiselijke sfeer en de goede overzichtelijkheid.
Tijdens het rijden is in de eerste plaats het (optionele) Volvo Dynamic Steering-systeem een grote troef. Op de snelweg geeft het dynamische stuursysteem uitzonderlijke richtingsstabiliteit. Maar vooral bij lage snelheden is manoeuvreren met een zwaarbeladen truck zo eenvoudig dat het sturen moeiteloos gaat.

We konden ook de verbeterde ophanging waarderen, die de meeste wegoneffenheden moeiteloos wegfiltert. Indrukwekkend is bovendien de combinatie van een bijzonder soepele en koppelrijke motor met de geautomatiseerde I-Shift versnellingsbak. Op onze FM was die I-Shift overigens gekoppeld aan het I-See-systeem, dat rekening houdt met de topografie van de weg. Het blijkt ook in de praktijk feilloos te functioneren en beter te kunnen anticiperen dan de beste chauffeur. Al die systemen, waaronder ook de Adaptive Cruise Control, maken het de chauffeur zoveel gemakkelijker zich te concentreren op de weg en het verkeer. Een test op de weg is in ieder geval bijzonder overtuigend.

Vermelden we als laatste nog de bedrijfsstilte in de cabine. De nieuwe stoel kan vier graden extra naar voren worden gekanteld en de rugleuning is nu 10 millimeter dunner. Daardoor kan de stoel beter worden afgesteld en kunnen met name lange chauffeurs, waaronder uw testrijder, een betere rijpositie kiezen. Het nieuwe stoelontwerp heeft ook betere lenden- en zijsteunen en er is meer beenruimte doordat de contactsleutel naar het instrumentenpaneel is verplaatst.

Nieuw in het gamma zijn de drie gestuurde assen: één voor en twee achter op de 8x2 met tridem en twee voor en één achter op de 8x2 met twee voorassen.

FMX: de mannetjesputter

Voor de test met de FMX werden we naar een reusachtige steengroeve gebracht in de buurt van Göteborg. Daar kon de FMX op een uiterst moeilijk terrein al zijn troeven uitspelen. We reden zowel versie met als zonder de Volvo Dynamic Steering.

Hoewel het ook zonder voorbeeldig gaat is de Dynamic Steering in het terrein een geweldige troef. Ook volbeladen op de meest verschillende ondergronden is de FMX met één hand en bijzonder nauwkeurig te besturen. Ook hier is het samenspel tussen de krachtige motoren met hun hoge koppel bij lage toerentallen en de I-Shift versnellingsbak een ware revelatie.

In moeilijk terrein beschikt de I-Shift bovendien over een Off-Road modus, waarmee langer wordt doorgetrokken in de versnellingen en sneller wordt overgeschakeld om een onderbreking in de tractie zo kort mogelijk te houden. Op geen enkele moeilijkheid in het terrein konden we de FMX op een foutje betrappen en ook hier is de bedrijfsstilte en het comfort verrassend. De werfversie moet op dat gebied niet onderdoen voor de baanversies. Dat werd nog duidelijker in een 8x4 met tridemstel en luchtvering: het comfort is nog beter en de wendbaarheid werkelijk ongekend.

Het distributiewerk

Voor het distributiewerk heeft Volvo naast de FM nog de typen FE en FL. Ook hier werd de cabine aangepast aan de Volvo familietrekjes. Die cabine is overigens 30 kg zwaarder dan de gelijkaardige cabinestructuur die DAF en Renault toepassen. Dat komt omdat Volvo nog steeds vasthoudt aan de Zweedse cabinenormen voor sterkte, die strenger zijn dan de Europese.

Dat extra gewicht wordt overigensdoor gewichtsbesparingen aan het chassis en componenten weer goedgemaakt. Een nieuw type is de FL 512 met een nog lager eigengewicht (-500 kg) en een lagere instaphoogte (-50 mm). Dat werd mogelijk door de inbouw van de nieuwe Euro 6 viercilinder. Met de zescilinder blijft de cabinehoogte op het vorige niveau.

Rijden met de FL en FE is een plezier door het goede uitzicht, de lichte en nauwkeurige besturing en alweer koppelrijke motoren met een zacht schakeling I-Sync zesversnellingsbak. Die bak is afkomstig van ZF. Alleen op het zwaarste model van de FE is ook de I-Shift van Volvo zelf beschikbaar. Goed geplaatste spiegels rondom en op sommige typen extra ruitjes maken het mogelijk de FL/FE goed te plaatsen en nauwkeurig te manoeuvreren.


Nieuwe Euro 6 motoren

Volvo heeft nu voor alle modellen van de FE, FL, FM en FMX nieuwe Euro 6 motoren klaar, die uitblinken door een hoog koppel bij lage toeren en een verbruik dat volgens Volvo 2 tot 5% lager uitvalt dan voor de Euro 5 versies (met Fuel Advice tot 5% zuiniger). Vanaf het voorjaar van 2014 zullen Volvo trucks ook leverbaar zijn met een Euro 6 motor van 16 liter en met de I-Torque aandrijflijn voor de 13-liter motor.


31/10/2013  |  Hendrik Despiegelaere

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven