warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Truck
 
Nieuwe DAF XF en DAF XF105-460 ATe: geduld wordt beloond

go back print this page     send page by mail     Comments
In afwachting van de beschikbaarheid van de nieuwe DAF XF in Euro 6 uitvoering in de lente van 2013 geeft het Nederlandse merk zijn huidige DAF XF105 een zuinigheidskuur mee met de ATe-versie. De klant zal dus kunnen kiezen in 2013.

"Het is echt een mooie truck!", is de meest gehoorde reactie in de buurt van de nieuwe DAF XF, zowel op de IAA als tijdens onze eerste test. Naast deze puur esthetische waardering (en het is waar, hij is mooi om naar te kijken...) geeft ook de instap vertrouwen. Aan boord voelt de chauffeur zich ook zeer snel thuis, aangezien het interieur niet radicaal veranderde.

Geraffineerder

De nieuwe chauffeursstoel springt meteen in het oog. Hij staat voor nog meer chauffeurscomfort. Het nieuwe stuur heeft dezelfde functies als zijn voorganger, maar oogt smaakvoller en geraffineerder. De verschillende bedieningsorganen op het dashboard zijn uitgevoerd zoals bij de duurdere berlinemodellen. Net zoals dat overigens bij de meeste concurrenten voortaan het geval is.

We vatten het statische gedeelte als volgt voor u samen: de eenvoud, waar DAF al jaren voor staat en die door chauffeurs echt wordt gewaardeerd, is nog altijd van de partij. Al het positieve dat we al kennen (aflegruimtes binnen handbereik, de legendarisch schrijfplank...) werden overgenomen en kregen er nog extraatjes bij zoals een bijzonder handig vuilnisemmertje, bekerhouders of (heel wat) ruimte voorbehouden voor de kredietkaarten, waarvan een chauffeur er vandaag heel wat op zak heeft.

De cabineafmetingen zijn identiek gebleven. Dat is een goede zaak, want de interieurruimte van de XF105 noemen veel chauffeurs exemplarisch. Een andere sterkhouder die gebleven is, is de centrale module, die ook hier een toonbeeld van ergonomie is.

De volgende stap in de ontdekkingstocht is het starten van de motor, zodat we de Euro 6 motor aan de tand kunnen voelen. Voor we de truck in beweging zetten, werpen we een blik op de achteruitkijkspiegels, om ze perfect af te stellen. Meteen valt de zijruit uit één stuk op. Eindelijk ook bij DAF! Dit komt de zichtbaarheid en de veiligheid echt ten goede. Ook al omdat de spiegels voortaan beter geplaatst zijn en de spiegelhouders smaller uitgevoerd zijn. De dode hoek wordt hierdoor kleiner en dat komt de veiligheid absoluut ten goede.

Soepel en stil

Eenmaal in beweging valt op een perfect vlakke asfaltweg meteen op dat de soepelheid, het geluidsniveau en het algemeen comfort verbeterd zijn. Het is echter wachten op een wegdek in slechtere staat om de nieuwe achteras en het Stabilink-concept te kunnen beoordelen.

Vanaf de eerste kilometers reikt de nieuwe boordcomputer de chauffeur informatie aan. DAF beschikt vanaf nu eveneens over een instrument die naam waardig. Het heet DPA of Driver Performance Assistant).

Het systeem beoordeelt de manier van rijden van de chauffeur volgens verschillende criteria en bedenkt de rijstijl met een waarderingscijfer. Het doet dat op een moderne, intuïtieve en gebruiksvriendelijke manier met veel symbolen in plaats van tekstboodschappen. Het betekent een extra troef, ook al stellen we ons nog enkele vragen over de gebruikte criteria.

Het EcoRoll-systeem behoort eveneens tot het hoofdstuk met pluspunten. Het principe is niet echt nieuw, maar het is een bijkomend instrument om het brandstofverbruik beter in de hand te houden. Een valse noot is evenwel dat het systeem enkel werkt indien de cruisecontrole geactiveerd is. Hopelijk was dit te wijten aan het feit dat het hier om een voorserie van het uiteindelijke model gaat. Het is begrijpelijk dat men chauffeurs zoveel mogelijk wil aanzetten tot het gebruik van de cruisecontrole, maar dit is echter geen exacte wetenschap. Vooral dan op korte en middellange trajecten. We vermoeden dat DAF niet lang zal wachten om de cruisecontrole te koppelen aan de GPS, zoals andere merken overigens al met succes deden. Hoe dan ook, iedere nieuwigheid draagt bij tot het wegvlakken van fouten, tekortkomingen, een gebrek aan kennis of zelfs een slechte gewoonte van een chauffeur.

Uiteraard konden we de nieuwe DAF XF nog niet testen op ons testparcours. De eerste indrukken van de nieuwe Euro 6 motor zijn echter zonder meer positief. De gebruiksrange van het maximaal koppel lijkt een beetje groter geworden. Het maximaal koppel blijft immers beschikbaar tot 1.425 o/m tegenover 1.400 of 1.410 vroeger. Op het vlak van het verbruik moeten we ons voorlopig richten op de belofte van DAF dat het verbruik op hetzelfde niveau zal liggen als dat van de XF105 ATe, met een daling van het AdBlue-verbruik als extraatje.

Door de lancering van dit ATe-gamma eind 2011 kan DAF voortaan uitpakken met een 'geoptimaliseerd' voertuig. Een truck die wij konden testen en vergelijken met zijn klassieke tegenhanger met hetzelfde vermogen, dezelfde Euro-norm en een vergelijkbare cabine. Na vier etappes en 750 km op ons parcours is het eindverdict gewoon ongelooflijk, aangezien de testresultaten 10% beter zijn dan met een klassieke XF105.


Verbruiksrecord

De DAF XF105 ATe laat met 27,47 l/100 km het tot nu toe beste testresultaat ooit optekenen en dat bij een gemiddelde snelheid van 83,01 km/u. Het verschil met de klassieke versie is met 30,52 l/100 km en 84,11 km/u dan ook groot. Bovendien blijkt uit een analyse van de etappes dat het verbruiksverschil alleen maar groter wordt naarmate het terrein lastiger is.

De DAF XF105 ATe is begrensd op 85 km/u. Een begrenzing die zijn criticasters heeft, maar toch merkten wij slechts een verschil van 1 km/u gemeten over 750 km. De sceptici moeten toegeven dat die 1 km/u niet echt veel betekent ten opzichte van alle hindernissen die men onderweg tegenkomt. De verklaring voor dit geringe verschil is overigens erg eenvoudig. Met een vermogen van 460 pk is het onmogelijk om de maximale snelheid van 85 of laat staan 90 km/u aan te houden eens het reliëf van het parcours heuvelachtiger wordt.

De ATe geeft dan ook voldoende doorslaggevende argumenten en dan houden we niet eens rekening met het feit dat het voertuig niet uitgerust was met de EcoRoll functie en evenmin met een met de GPS gecombineerde cruisecontrole.

Enkel inzake het verbruik van de AdBlue scoort de ATe iets minder goed dan het klassieke model. Met 1,37 l/100 km komt men immers uit op een ratio van 4,99% tegenover het brandstofverbruik. De klassieke XF105 kwam hierbij uit op 3,64%.

Hoe realiseert DAF deze schitterende resultaten? Naast de snelheidsbegrenzing zijn nog een combinatie van factoren verantwoordelijk voor deze verbruikswinst:

- de aerodynamica van de cabine is bijzonder goed uitgevoerd met een dakspoiler, zijspoilers en zijskirts;
- 315/70 banden met lage rolweerstand verlagen de totale hoogte van de combinatie en verminderen de windweerstand;
- het reservewiel en de externe zonneklep, die een hoger verbruik veroorzaakt, werden verwijderd;
- met een achterbrugverhouding van 2.69:1 kiest DAF voor de gulden middenweg;
- de PACCAR MX motor genereert minder wrijving dankzij nieuwe zuigers en zuigerveren;
- inkapseling van zowel de turbocompressor als het uitlaatspruitstuk;
- een AS Tronic geautomatiseerde versnellingsbak met 12 versnellingen, die geen enkele manuele schakeling toelaat boven een snelheid van 30 km/u;
- de motor slaat automatisch af na 5 minuten stationair draaien;
- De DAF XF105 ATe maakt enkel gebruik van de MX Engine Brake en heeft verder geen retarder aan boord, zodat nog extra laadvermogen gewonnen wordt.

Euro 6 = Euro 5 ATe?

Het valt nog af te wachten of de nieuwe XF zijn ambitieuze beloftes om deze prestaties te evenaren kan waarmaken. Hij biedt in elk geval naast een betere look, een verhoogd comfort en een lager geluidsniveau (maar alles heeft uiteraard zijn prijs...), nog een aantal troeven, die zijn verbruik kunnen inperken. Zo zijn er de nog meer aerodynamische cabine, de nieuwe achteras, het nieuwe koelsysteem, dat minder gebruik maakt van de ventilator, de standaard EcoRoll-functie, de nieuwe verhoudingen van de versnellingsbak en de rijhulp die DPA biedt.

Al deze nieuwe dingen worden overigens best aangeleerd in het kader van een eco-driving opleiding. Vooral voor het gebruik van de EcoRoll- functie is een uitvoerige opleiding noodzakelijk. Toch wordt het verschil tussen goede en minder goede chauffeurs ook bij de DAF XF kleiner. Zoals dat trouwens bij alle moderne trucks het geval is. Een mooi voorbeeld daarvan is het voortaan hangende rempedaal. In de praktijk zal dit weinig veranderen, tenzij dan voor chauffeurs die hun linkervoet vroeger slecht plaatsten. Het betreft hier gelukkig een evolutie in de goede richting, maar toch kan men zich de vraag stellen waar een goede chauffeur het verschil nog kan maken? 


07/02/2013  |  Pierre-Yves Bernard

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven