warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Truck
 
Mercedes PPC: onklopbaar in reŽle omstandigheden

go back print this page     send page by mail     Comments
Het Predictive Powertrain Control systeem van Mercedes-Benz, dat een cruise control koppelt aan een 3D GPS, maakt reŽle brandstofbesparingen mogelijk. Het wordt nooit moe en laat zich niet opjagen door zijn baas (of zijn vrouw) aan de telefoon.

Mercedes biedt zijn PPC-systeem (Predictive Powertrain Control) aan sinds 2012. Bij de komst van de PowerShift 3 werd de cruise control gekoppeld aan de GPS. Dit ook wel adaptieve snelheidsregelaar genoemde instrument anticipeert op het reliëf van de weg en past het gedrag van het voertuig aan, wat resulteert in een brandstofbesparing. Het systeem is gebaseerd op 3D-gegevens, die geleverd worden door TomTom. De dekking ervan is Europees en dat op nationale wegen en autowegen. De hoogteprecisie bedraagt 0,5 meter.

Elekronische horizon

Het systeem kan geactiveerd worden vanaf 25 km/u, wat niet te verwaarlozen valt in bijvoorbeeld een file, waar men erg traag vordert. De activering gebeurt door de optie in het menu (zie foto) aan te raken. De chauffeur moet een positieve en negatieve snelheidstolerantie ingegeven, zodat men niemand hindert bij vrijwillig snelheidsverlies.
Het systeem kijkt meerdere kilometers vooruit, beheert op die manier de beklimmingen en afdalingen, weet wanneer het nodig is om terug te schakelen voor een helling of niet, gebruikt de kinetische energie en houdt rekening met de remsystemen... Samengevat: het doet wat de chauffeur niet doet. De voortdurende optimalisering van de versnellingen en de snelheidsregelaar zorgen voor een verbruikswinst tussen 3 en 5%.

PPC controleert ook de Eco-Roll functie, waarover momenteel veel wordt gepraat: bij een afdaling schakelt de versnellingsbak in neutraal om de rolweerstand te overwinnen. Dit systeem zorgt voor discussie: zijn tegenstanders vinden het niet echt interessant, omdat de vrachtwagen in neutraal nog altijd verbruikt, terwijl bij het gewoon loslaten van het gaspedaal het verbruik tot nul herleid wordt. Laten we zeggen dat het systeem werkt in zachte afdalingen.

Het duel

'Doorsnee' chauffeurs lieten na een eerste vrije rit en een tweede rit met PPC op een erg heuvelachtig en 63 km lang traject een verschil optekenen dat varieerde tussen 6 en 12%. Wat ons betreft, wij konden het verschil beperken tot 0,7 liter gemiddeld, maar waren wel 1 km/u sneller.

PPC toont zich dus een geduchte 'tegenstander', aangezien hij zonder problemen rivaliseert met de specialisten van het zuinig rijden. Zij voordeel ligt in zijn robotkarakter, dat nooit afgeleid wordt, zich niet laat tegenspreken en alle wegen kent, ook al was hij er nog nooit... Enig kritiekpunt is dat men snelheidstoleranties moet accepteren en dus niet voortdurend 90 km/u rijdt.


Goed om weten

• Zelfs de beste chauffeurs moeten het hoofd buigen;
• een chauffeursopleiding is noodzakelijk;
• het instellen van de toleranties vergt een beetje ervaring;
• brandstofbesparing tot 5%;
• PPC kost slechts 1.000 euro;
• Het systeem zal snel rendabel zijn.


06/06/2014  |  Pierre-Yves Bernard

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven