warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Truck
 
Mercedes Atego: meer dan zomaar een facelift

go back print this page     send page by mail     Comments
De Mercedes Atego die gisteren in WŲrth werd voorgesteld, heeft meer te bieden dan alleen een esthetische opfrissing en een evolutie richting de Euro 6-norm. Uiterlijk krijgt de distributietruck van Mercedes-Benz een radiatorrooster aangemeten, dat hem meteen positioneert als het kleine broertje van de Actros, Antos en Arocs. De ster die een beetje uit het radiatorrooster lijkt te springen, is dan weer een geslaagde knipoog naar de eerste generatie van de Atego.

Motoren

Mercedes-Benz had eerder de grote lijnen van de twee motoren van de Atego al vrijgegeven. De 6 cilinder OM 936 is al gekend, aangezien hij ook te vinden is in de andere modellen van het gamma uit Stuttgart. De 4 cilinder OM 934 is echter nieuw. Hij is voorzien van nieuwe injectoren en twee bovenliggende nokkenassen met verstelbare kleptiming. Dit laatste is een wereldpremière die de regeneratie van de roetfilter vereenvoudigt. De motor produceert tussen 156 en 231 pk. Hij weegt echter 500 kg minder, waardoor het extra gewicht te danken aan de overgang naar Euro 6 beperkt blijft tot tussen 50 en 80 kg, al naargelang de tonnenmaat.

Transmissie en wieltreinen

Er valt ook nieuws te rapen op het vlak van de versnellingsbak. De geautomatiseerde Powershift 3 met 6 of 8 versnellingen wordt standaard aangeboden in Duitsland. Toch voorziet Mercedes-Benz ook nog twee manuele versnellingsbakken met 6 of 9 versnellingen. Deze laatste werd overigens speciaal ontwikkeld voor voertuigen die ingezet zullen worden door gemeente- en stadsdiensten. Die zullen immers baat hebben bij de extreem korte kruipversnelling. De voornaamste nieuwigheid van deze mechanische versnellingsbakken ligt in het feit dat de bediening losgekoppeld werd van de motor. De bedieningshendel staat voortaan rechts van het dashboard. Hierdoor belooft de versnellingspook minder onderhevig te zullen zijn aan trillingen.
 
De wieltreinen werden ook op verschillende punten verbeterd:
- ESP standaard (verplicht vanaf 1 januari 2014);
- nieuwe en nauwkeurigere besturing;
- nieuwe geleiding achtertrein.

Cabine

De cabine van de Atego neemt een groot deel van het succesrecept van zijn grote broers Antos en Actros over. De nieuwe chauffeursstoel en het nieuwe dashboard zijn dan ook van de partij. Er zijn vier cabinevarianten beschikbaar met de korte, normale en verlengde ClassicSpace en de BigSpace, die allen 230 cm breed zijn. Een dubbele cabine met 6 zitplaatsen is eveneens voorhanden. Alle cabines beschikken overigens over een nieuwe vierpuntsophanging.

TCO

De nieuwe Atego mag dan naar schatting wel 5.000 euro meer kosten dan het huidige gamma, toch maakt Mercedes-Benz zich sterk dat de nieuwe Atego over een gunstigere TCO zal beschikken dankzij de lage gebruikskosten van de truck. Bovendien belooft het merk met de ster dat hij 5% zuiniger is als zijn voorganger. De onderhoudsintervallen zijn trouwens ook verlengd tot 120.000 km en Mercedes-Benz kondigt onderhoudskosten van slechts 0,0382 euro/km aan (op basis van het CharterWay onderhoudscontract).
Er zijn nog geen uitvoeringen voorzien die geoptimaliseerd werden op volume of laadvermogen, maar toch moeten ook deze varianten binnenkort het gamma komen vervoegen.
De productie van de nieuwe Atego zal starten op 1 juli.
14/03/2013  |  Claude Yvens
go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven