warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Truck
 
Mercedes Arocs: stoere jongens

go back print this page     send page by mail     Comments
Mercedes-Benz is erg actief. Na de introductie van de nieuwe Actros en de Antos ? en terwijl op dit moment de nieuwe Atego voorgesteld wordt ? heeft het merk tevens zijn gamma bouwvoertuigen ingrijpend vernieuwd. Die vernieuwing vroeg om een nieuwe naam en dat werd Arocs.

De Arocs oogt bijzonder stoer en potent. Hij heeft een eigen gezicht, maar is toch nauw verwant aan de Actros. Specifiek voor de Arocs zijn wel de aangepaste cabine en chassis, een nieuwe OM473 motor van 15,6 liter (geen V8 meer), de standaard geautomatiseerde overbrenging Powershift 3 en nieuwe aandrijvingstypen.
De Arocs zal uitsluitend verkrijgbaar zijn in Euro 6 uitvoering.

Technisch vernieuwend

Als bouwvoertuig is de Arocs al even vernieuwend als de Actros. Tal van technische snufjes die op de Actros voorgesteld werden zijn ook op de Arocs te vinden. De klant kan kiezen uit een bijzonder breed programma uitvoering van 4x2 tot 8x8, en hij wordt ook als trekker gecommercialiseerd. Er staan maar liefst 14 cabine-uitvoeringen paraat (2300 en 2500 mm breed) en diverse chassisbreedtes en dikte van chassis plaatstaal.

De Arocs wordt leverbaar met vier verschillende motoren, waardoor zestien vermogens beschikbaar zijn van 175 tot 460 kW (238 tot 625 pk). De OM 473 is daarbij een nieuwe zescilinder met een inhoud van 15,6 liter en drie vermogensstappen van 380 kW (571 pk) tot 460 kW (625 pk). Die motor wordt ook voor de Actros leverbaar. Al even belangrijk zijn de hoge koppels van 2600 tot 3000 Nm en het brede toerenbereik waarover dat koppel beschikbaar is. Een nieuwigheid voor Mercedes-Benz op deze motoren is de Turbocompound techniek. Het merk claimt een verbruik dat 0,5 tot 1,5 % lager ligt dan de vroegere V8 motoren.
Alle motoren worden gekoppeld aan de geautomatiseerde PowerShift 3 versnellingsbak met acht, twaalf of zestien verhoudingen. Kortere schakeltijden, een nieuwe kruipgang, een off-road modus, power modus en de mogelijkheid zich uit moeilijke situaties te redden met snel vooruit/achteruit schakelen zijn de nieuwigheden. Een handgeschakelde bak blijft optioneel mogelijk.

Met de Arocs verschijnen tevens enkele nieuwe opties, specifiek voor bouwvoertuigen:
- een turbokoppeling als vervanger voor de WSK of koppelomvormer
- een waterretarder
- inschakelbare voorwielaandrijving met hydraulische voorwielnaven
- nog meer mogelijkheden voor krachtaftakassen
- een 4-asser met triplestel
- de elektrisch ondersteunde Servotwin stuurbekrachtiging.


Loader en Grounder

Mercedes-Benz kondigt op basis van de Arocs meteen ook twee reeksen aan voor specifieke toepassingen: de Loader en de Grounder. De 4-assige Loader versie als onderstel voor betonmixers haalt een eigengewicht van 9250 kg, wat toelaat per keer 0,5 m3 beton meer mee te nemen. Dat werd mogelijk door een lichtere motor, de korte ClassicSpace cabine en enkele bandenmontage achter. Op de Grounder is alles dan weer voorzien voor moeilijke werkomstandigheden: een zwaarder chassis, aangepaste ophanging, bescherming van de kwetsbare onderdelen en aandrijving op alle wielen.

11/04/2013  |  Hendrik Despiegelaere

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven