warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Truck
 
Test Mercedes Actros 1845 LS BigSpace

go back print this page     send page by mail     Comments
Vijftien jaar na de eerste Actros rijdt Mercedes-Benz een nieuw voertuig voor, dat in de catalogus nog een jaar naast de truck van de vorige generatie blijft staan.

Er werd al veel geschreven over de sprong vooruit die de cabine van de nieuwe Actros op esthetisch vlak betekent. De meeste nieuwe modellen (ongeacht het merk) behouden doorgaans nog een maximaal aantal trekken van hun voorganger (om die laatste niet te zeer te ontwaarden). Zo niet Mercedes-Benz, dat de kaart van de totale stijlbreuk trok.

Achter de nieuwe verpakking gaat echter ook een radicale verandering van de aandrijflijn schuil. De V-motor wordt immers bedankt voor bewezen diensten. Euro 6 en V-motoren gaan immers niet samen. Daardoor heeft de krachtigste motor uit het lot plots nog slechts 510 pk in huis. We kunnen de aanhangers van het geluid van een V6 echter geruststellen...

Bluetec 6

Aandrijflijn. De OM471 motor, met een cilinderinhoud van 12,8 l, heeft een klassieke motorarchitectuur met zes cilinders in lijn. De door ons geteste versie heeft 449 pk in huis bij 1.800 o/m. Het maximaal koppel van 2.200 Nm wordt al bereikt bij 1.100 o/m. Aangezien het voertuig uitgerust is met het Top Torque systeem, dat in de 12de en hoogste versnelling voor 200 Nm extra trekkracht zorgt om zodoende het verbruik te doen dalen, kan het maximaal koppel zelfs tot 2.400 Nm oplopen.

Mercedes-Benz combineert drie systemen om de door Euro 6 vereiste milieunormen te halen. EGR, SCR en een roetpartikelfilter werken zij aan zij en verhogen de koelingsvereisten. Vandaar dat net als bij de nieuwe concurrenten geopteerd werd voor een indrukwekkende radiatorrooster.

De Powershift 3 versnellingsbak wordt standaard aangeboden op de voertuigen voor langeafstandsvervoer. Hij wordt bediend via een schakelaar, die echter niet langer in de buurt van de armsteun is geplaatst. Hij staat voortaan op het stuur. Dit is ongetwijfeld de beste keuze, aangezien alle functies nu verzameld zijn in één hendel. Naast de klassieke 'Automaat' en 'Manueel' modus is voortaan ook een 'A-Economy" modus voorhanden. Die moet het verbruik nog verder terugdringen door het respecteren van het ideale schakelmoment en door een geforceerde maximale snelheid van 85 km/u. Bovendien vermijdt de snelheidsregelaar ongebreidelde acceleraties dankzij de 'Soft Cruise' modus, die het vrijkomen van het koppel lichtjes aan banden legt. Uiteraard is de kick-down functie niet langer bruikbaar.

De nieuwe motorrem met hoog rendement is slechts tegen meerprijs leverbaar. Deze motorrem met drie niveaus biedt grote remkracht, die kan oplopen tot 400 kW (544 pk) op de Euro 6 modellen. Een andere nieuwigheid is een tegen meerprijs verkrijgbare secundaire watergekoelde retarder, die een remkoppel biedt dat kan oplopen tot 3.500 Nm of 750 kW. Deze retarder is niet alleen krachtiger, maar eveneens veel lichter. Hij weegt nog slechts 65 kg tegenover een honderdtal kilogram vroeger.

Gestegen comfort

Ergonomie. De cabine is nog altijd toegankelijk via vier opstaptreden. Het eerste wat opvalt eens men achter het stuur zit, is de enorme ruimte die voorhanden is en het hoge comfortniveau van de cabine. Het nieuwe dashboard straalt 'klasse' uit en is bovendien ook nog bijzonder volledig. Het nieuwe stuur beschikt over alweer meer functies dan voorheen en de stand ervan wordt niet langer met de hand geregeld via een knop op de stuurkolom. Voortaan wordt het stuur in de juiste positie gezet met de voet via een gele knop, die discreet het koppelingspedaal is komen vervangen.

Ons testmodel was uitgerust met een BigSpace cabine, die voorzien is van een volledig vlakke vloer. De cabine is 2.500 mm breed en beschikt over een inwendige hoogte van 1.990 mm. De cabine was ook uitgerust met het SoloStar concept, dat chauffeurs die alleen onderweg zijn een salonhoek biedt (met opvouwbare tafel), zodat het leven aan boord nog aangenamer is. Een keuze die overigens niet ten koste gaat van het tweede bed.

Vanuit profielaanzicht laat het zich aanzien dat de cabine over grote laterale opbergruimtes beschikt. Iets wat ook inderdaad het geval is, maar voor chauffeurs die niet zo groot zijn, zullen ze moeilijk bereikbaar zijn. Binnenin zijn er voldoende erg praktische aflegvakken binnen handbereik. Het is duidelijk dat de ontwerpers zich hier hebben laten inspireren door de voorganger. 

Het slaapgedeelte werd opgewaardeerd. Het bovenste bed laat zich erg eenvoudig regelen, dankzij een metselaarstrucje. Een waterpas zorgt er immers voor dat chauffeurs ook op parkeerplaatsen op een helling hun slaap niet meer hoeven te laten!

De extra ruimte zorgt voor erg veel bewegingsvrijheid in de cabine en de binnenverlichting is ook van goeden huize. Een andere goede vondst is de 'Rest' functie, die verbonden is met de nachtverwarming. Zo gauw het voertuig stilstaat kan men al genieten van de warmte van de motor, die de cabine verwarmt. Dus nog voor de bijkomende verwarming wordt ingeschakeld.

Echt rijplezier

De contactsleutel is eveneens een primeur. Hij is massiever dan een normale sleutel en moet zoals bij een personenwagen in het dashboard worden geduwd, waarna men kan starten door een druk op de startknop. Eén druk op de knop en de motor start, een tweede druk en de motor slaat af. Met deze sleutel kan men ook meerdere belangrijke parameters controleren voor men op weg gaat.

De belangrijkste evolutie is echter ongetwijfeld de wegligging, die profiteert van het nieuwe en bredere chassis (834 mm in plaats van 744), de nieuwe cabineophanging en het nieuwe onderstel. Door gebruik te maken van nieuwe en verbeterde staalsoorten heeft het chassis een hogere torsieweerstand en een kleinere veerweg, zonder dat het leeggewicht steeg. Het effect laat zich onmiddellijk voelen. De Actros is stabiel, slingert minder, stuur precies en beschikt over een uitstekende dwarsstabiliteit.

De bestaande assen werden hertekend en gekoppeld aan een nieuwe luchtgeveerde achterophanging met vier luchtbalgen. Dit zorgt niet alleen voor een bijzonder reactief gedrag, maar biedt op slechte wegen ook meer rijcomfort.
Het zou jammer zijn, moesten we het nieuwe stuurhuis (met een directere overbrengingsverhouding) vergeten te vermelden of de pomp van de stuurbekrachtiging. Zij dragen immers ook bij tot het verhoogde rijcomfort.

In de file of bij een tolinstallatie geniet de chauffeur ook van het afstandsregelingsysteem met Stop-and-go functie. Dit unieke systeem neemt het remmen en opnieuw wegrijden helemaal uit handen van de chauffeur. Uiteraard is dit systeem ook een echte hulp bij het doorkruisen van steden of bij het rijden in accordeonfiles. Het volstaat de voet van de rem te halen en het voertuig verder te laten rijden tegen lage snelheid, zoals men dat doet met een personenwagen met automatische versnellingsbak.

Chauffeurshulp

Drie assistentiesystemen moeten het verbruik verminderen. De chauffeur ontvangt raadgevingen over zijn rijstijl via het centrale scherm van Fleetboard Eco Support. Op die manier wil de truck zijn chauffeur de juiste handelingen aanleren en hem helpen het verbruik in de hand te houden. De nieuwe Actros gaat voortaan nog een stap verder met PPC (Predictive Powertrain Control). Dit systeem combineert een klassieke cruisecontrole met GPS-gegevens.

Het systeem analyseert de topografie van de weg al meerdere kilometer vooruit, zodat het niet alleen de acceleraties en het afremmen, maar ook de schakelstrategie beter kan beheren. Dit systeem doet dus eigenlijk wat de meeste chauffeurs zelf niet doen. Tot slot toch ook nog een woordje over de EcoRoll-functie, die standaard wordt geleverd. EcoRoll zet de versnellingsbak in neutraal wanneer men gebruik kan maken van de inertie van het voertuig. 

Actieve en passieve veiligheid  Zoals gewoonlijk was het testvoertuig van alle verkrijgbare veiligheidssystemen voorzien. Het noodstopassistentiesysteem ABA (Active Brake Assist, versie 2) springt, zoals zijn naam al doet vermoeden, de chauffeur bij wanneer een aanrijding met het voorop rijdende voertuig dreigt. De chauffeur krijgt in eerste instantie op korte tijd verschillende waarschuwingssignalen. Indien hij hierop niet reageert, neemt het voertuig het remmen over tot het voertuig veilig tot volledige stilstand komt. Het resultaat is indrukwekkend en men moet het uitgeprobeerd hebben om er zich echt van bewust te zijn.
De nieuwe Actros krijgt op dit vlak overigens nog twee extra troeven standaard mee. Enerzijds de stabiliteitscontrole en anderzijds het automatisch aanspringen van de twee richtingaanwijzers bij een noodstop. Tijdens het manoeuvreren kantelt de rechterbuitenspiegel 10° naar de buitenkant om het zicht te verbeteren. De elektrische zonnekleppen doen eveneens perfect hun werk als het op de veiligheid aankomt. Het is evenwel jammer dat de instant programmering van de daalsnelheid van de zonneklep niet mogelijk is via het stuur en het blijft een gemiste kans dat men de zonneklep niet uit één stuk heeft gemaakt.  

Aangename verrassing

Prestaties en verbruik. Aan de pomp was de verrassing bijzonder aangenaam, want het gemiddelde verbruik bedroeg 27,68 l bij een gemiddelde snelheid van maar liefst 85,53 km/u! Dit is op een haar na het beste resultaat dat ooit werd behaald. Aangezien we ook tijdens de twee moeilijke etappes van de test uitkwamen op een gemiddelde onder 30 liter, mag de eindbalans zelfs uitstekend genoemd worden.
Mercedes-Benz had een daling van het AdBlue-verbruik aangekondigd. 3% bleek een beetje te hoog gegrepen, maar met 3,64% komt de nieuwe Actros toch flink onder de 5% van de vorige generatie uit.

Uitdaging geslaagd!

Conclusie. Alles aan deze truck is nieuw... behalve zijn naam. Mercedes-Benz heeft gekozen voor een stijlbreuk en heeft daarbij ambitieuze doelstellingen gesteld. De uitstekende resultaten van deze test en de groeiende populariteit van de Actros op onze wegen bewijst het: ze zijn geslaagd in hun uitdaging.


De cabine in zeven punten

1/ Het SoloStar concept doet echt dromen!
2/ De nieuwe schakelaar voor de versnellingsbak zit op het stuur.
3/ Er zijn nog altijd vier treden om in de cabine te klimmen.
4/ Het nieuwe dashboard is erg ergonomisch.
5/ De laterale opbergruimtes zijn erg ruim, maar niet erg bereikbaar voor kleine chauffeurs.
6/ De contactsleutel is een primeur voor de nieuwe Actros!
7/ Deze vouwtafel voor de passagierszetel is nog zo een praktisch detail. 
06/02/2013  |  Pierre-Yves Bernard

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven