warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Economie
 
Magellan Logistics: een nieuwe challenger

go back print this page     send page by mail     Comments
De naam is nog niet weid verspreid, maar zijn stempel is al gezet. In drie jaar tijd is Magellan Logistics een grote naam geworden. Met een business model dat weliswaar verschilt van dat van een traditionele transporteur, maar "asset-based" blijft.

De basis van Magellan Logistics ligt in Sint-Truiden, waar een groep investeerders het familiebedrijf Verbiest in augustus 2009 heeft overgenomen. In 2011 vestigt het bedrijf zich in Milmort, waar momenteel de dispatching is gevestigd. 2012 is niet minder actief geweest, vermits Verbiest Wins en een 30-tal voertuigen van ex De Dijcker heeft overgenomen  In drie jaar tijd is uit het niet dus een onderneming ontstaan met liefst 200 motorvoertuigen en 300 personeelsleden. Een uitstekende reden voor een ontmoeting met Peter Thierie, die niet in de ketel van het wegvervoer is gevallen toen hij klein was.


Kritieke grootte

“Als wij het over Verbiest hebben, bedoelen wij de eerste onderneming die wij hebben overgenomen,”zegt Peter Thierie meteen. “Vanaf vandaag wordt de naam Magellan Logistics in de schijnwerpers gezet, omdat hij beter kadert in onze ontwikkellingsstrategie. Aanvankelijk waren wij een regionaal bedrijf en hoofdzakelijk actief op de Waalse markt. Met Wins hebben wij een bedrijf dat vooral in Wallonië en Noord-Frankrijk werkte, plus enkele internationale verbindingen met Zwitserland en Italië. Onder de koepel van Magellan Logistics gaan wij onze perimeter uitbreiden, maar vooral andere diensten brengen, wat meteen de verandering van naam verklaart.”

Diversificatie is nu dus het sleutelwoord. “Naast het zuivere wegvervoer geven wij nu expeditiediensten vanuit een kantoor in Antwerpen. Wij gaan ook volledige logistieke prestaties ontwikkelen, in elk geval wat anders dan je van een transporteur verwacht.” Hoe kadert de overname van De Dijcker voertuigen in deze strategie? Thierie: “Het is duidelijk een zaak van diversificatie. Wij hadden al huifvoertuigen, koelwagens, trailers met coilgoten en open laadbakken, maar geen kippers. Dat is nu gebeurd met een 30-tal voertuigen en evenveel chauffeurs. Anderzijds moet je een kritieke massa bereiken om te overleven. Zowel Verbiest als Wins waren te klein op dat niveau. Ons doel is niet 300 vrachtwagens te hebben. Wij zullen betrekkelijk klein blijven om onze soepelheid blijvend waar te kunnen maken.”


Gedaan met het amateurisme

Peter Thierie komt van een ander milieu en heeft het vervoer maar laat leren kennen. “Het is een sector waar er veel familiebedrijven zijn, met de voor- en nadelen die daarmee gepaard gaan. Die bedrijven zijn dikwijls te traditioneel. Men denkt er met het buikgevoel en er is in de sector teveel amateurisme. Het typisch probleem is de te sterke afhankelijkheid van een Top 3 van de grote klanten. Vanaf het begin hebben wij Verbiest krachtig gemaakt, door te investeren in intelligente business systemen. Die werkingsstructuur kunnen wij nu gemakkelijk overbrengen op andere takken.”

Blijft natuurlijk dat de strategie van Magellan rechtstreeks steunt op een filiaal in Litouwen. “Met een echte plaatselijke vestiging, die niets heeft te maken met een brievenbus.”, onderstreept Thierie meteen. “Alles gebeurt binnen een strikte wettelijkheid, bijvoorbeeld wat de cabotage betreft.”
Wat verklaart dat die keuze minder filosofisch is dan brutaal realistisch: “Met de transportprijzen die de markt aanvaardt te betalen, is een vrachtwagen die 10.000 km per maand rijdt moeilijk rendabel is als je reeds 5.500 euro moet betalen voor de chauffeur en 3.500 euro voor de brandstof. Het feit met buitenlandse chauffeurs te rijden, geeft ons wel de kans werk in België te ontwikkelen. En het is de massa activiteiten die het mogelijk maakt de kosten van de structuur te dekken en winst te kunnen halen.”
De nationale transportactiviteiten zullen gebeuren door de chauffeurs van Wins en de ex-De Dijcker chauffeurs, die geleidelijk onder Luxemburgse vlag gaan rijden.
Anderzijds werkt Magellan zeer zelden met onderaannemers. Via de verschillende filialen zijn het de eigen chauffeurs die op hun eigen trucks rijden.


Het risico vicieuze cirkel

Zal die manier van werken in de toekomst minder succesrijk zijn, vermits de transporteurs die een deel van hun vloot naar het oosten gedelokaliseerd hebben nu ook lagere tarieven moeten aanvaarden?  “Momenteel voel ik de dreiging nog niet”, zegt Peter Thierie, “maar het is duidelijk dat alleen de klanten goed uit de huidige toestand komen. Als het nog verder zou gaan, zou heel de sector failliet gaan.”

Wat betekent verder gaan dan nog? “Prijzen moeten aanvaarden die zelfs een goed beheerde structuur als de onze geen winst kan opleveren, of anders valt de sector in de onwettelijkheid om misschijn nog te overleven. Het is een reis zonder terugweg!”, vindt Peter Thierie. Hij heeft ook een duidelijke mening over de golf delokaliseringen in 2012: ”Het is te laat. De markt is veranderd. Nu zijn het de transporteurs van Centraal Europa die de weg naar onze streken hebben gevonden, niet meer alleen de filialen van de West-Europese groepen.”Magellan Logistics kort

Omzet in 2013 (schatting): 30 miljoen EUR
Vloot: 200 trekkers en 250 opleggers
Personeel: 300, waarvan 80 in België, 40 in Luxemburg en 180 in Litouwen
Principes van de vloot: eigen werkplaats in Sint-Truiden, onderhoudscontracten voor de trekkers


07/12/2012  |  Claude Yvens

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven