warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Wetgeving
 
Landbouw- en niet-landbouwtractoren: radicaal onderscheid maar nogal vage timing

go back print this page     send page by mail     Comments
Begin januari heeft staatssecretaris voor Mobiliteit, Melchior Wathelet, aangekondigd dat landbouwtractoren binnenkort uitgerust moeten zijn met een specifieke rode nummerplaat. Dit om een einde te maken aan de oneerlijke concurrentie, aangeklaagd door de Belgische transportfederaties. “Deze maatregel zal in werking treden op 31 maart”, benadrukte hij.
Alleen, deze datum ligt nog helemaal niet vast. “De maatregel zal in werking treden zodra het informaticasysteem het toelaat, maar er is op dit moment nog geen datum bepaald. Alles hangt af van onze software en de update ervan”, verduidelijkt Sophie Van de Woestyne, adjunct-woordvoerder van de staatssecretaris voor Mobiliteit. “Het zullen in de eerste plaats de nieuwe tractoren zijn, die getroffen zullen worden door deze maatregel, tractoren die net de fabriek verlaten. Pas daarna zullen de nummerplaten van de landbouwtractoren, die al in omloop zijn, geleidelijk aan vervangen worden.”
Wanneer zullen alle landbouwtractoren ten laatste uitgerust moeten zijn met een rode nummerplaat? “Dat kunnen we op dit moment niet precies zeggen. De platen zullen geleidelijk aan vervangen worden.”

Verschillende fiscale behandeling
Ook al ligt de datum nog niet precies vast, het onderscheid tussen landbouw en niet-landbouwtractoren zal in elk geval erg duidelijk zijn. “Al bij de eerste aanblik van het voertuig zullen we kunnen zien of het op zijn  plaats is. Dit zal de controles vergemakkelijken en verbeteren.”
Welke verschillen zullen er zijn tussen landbouw- en niet-landbouwtractoren op het vlak van fiscale behandeling? “We gaan niets veranderen aan de wetgeving. Landbouwtractoren met een rode nummerplaat zullen dezelfde voordelen krijgen die ze nu hebben. Andere tractoren daarentegen zullen onderworpen zijn aan dezelfde wetgeving als vrachtwagens. Alle verplichtingen met betrekking tot de transportsector zullen – zonder uitzondering – van toepassing zijn.”

Gebruik van de tachograaf, belaste diesel, betaling van het Eurovignet en wegenbelasting, chauffeurs die onderworpen zijn aan de verplichting van vakbekwaamheid, het respecteren van rij- en rusttijden... Allemaal verplichtingen die niet-landbouwtractoren moeten nakomen. Een radicale oplossing in de strijd tegen de oneerlijke concurrentie, die alleen nog te lijden heeft onder het gebrek aan duidelijkheid over de datum van toepassing.
22/01/2013  |  Astrid Huyghe
go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven