warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Andere leveranciers
 
Laadkranen: veilig en gemakkelijk

go back print this page     send page by mail     Comments
Als we de nieuwste trends bekijken bij de laadkranen dan zien we vooral een duidelijke evolutie naar meer veiligheid, robuustere en tegelijkertijd lichtere materialen, een snellere en gemakkelijke bediening en meer rentabiliteit. Kortom, laadkranen gaan langer mee, zijn veiliger in de omgang en versnellen het werk.

Die verbeterde eigenschappen zijn in het algemeen toe te schrijven aan het gebruik van nieuwe staalsoorten, een betere afwerkingskwaliteit (bijvoorbeeld poederlakken), hogere arbeidsdrukken voor het hydraulisch systeem en unieke veiligheidssystemen.

Enkele nieuwigheden

Mede in het kader van de afgelopen Bauma werden dit jaar heel wat nieuwe laadkranen geïntroduceerd. Telkens ligt de nadruk op een gemakkelijker bediening, langere levensduur, lichtere constructie voor een hoger laadvermogen en meer veiligheid.

Bij Effer resulteerde dat in de nieuwe lijn Progress met onder meer de typen 525, 2655, 265 en 395.
Hiab heeft een nieuwe 51 t/m kraan, de Hiab XS 544.
Ook bij de nieuwe PM modellen 30.5 SP en 100 SP ligt de nadruk op een lager eigengewicht door het gebruik van sterker staal en een achthoekige mastsectie voor meer hijsvermogen.

Kraanfabrikant HMF stelde onlangs niet minder dan twaalf nieuwe modellen voor met hijsvermogens van 11 tot 26 t/m. De nieuwe TX+ kranen kregen in vergelijking met hun voorgangers een van 330 tot 345 bar gestegen arbeidsdruk. Opmerkelijk zijn ook uitrustingsdetails als Danfoss regelventielen en een Scanreco radio afstandsbediening met het HMF InfoCentre. De kranen stellen volgens de fabrikant nieuwe normen op het gebied van geringe plaatsbehoefte en functionaliteit.
Een voorbeeld van de nieuwe veiligheidssystemen is bovendien het EVS van HMF. EVS staat voor „Electronic Vehicle Stability“. Bij EVS meten twee gevoelige AIC-sensoren continu het overhellen van het voertuig. EVS houdt daarbij rekening met de beladingstoestand van het voertuig. Het EVS systeem is verkrijgbaar op het volledige gamma en zorgt er voor dat de kraanbediener zich ten volle kan concentreren op zijn hijswerkzaamheden, zelfs als er niet voldoende ruimte is om de steunpootbalken volledig uit te zetten.

Een ander voorbeeld van veiligheidsuitrusting is wat er allemaal op een Fassi kraan gemonteerd wordt: IMC integrale machine controle, FX800 besturingseenheid,
D900 digitaal ventielblok, RCH/RCS radiografische afstandsbediening, ADC automatische dynamische controle en flow sharing.

Naar zwaardere hijsvermogens

Laadkranen kunnen we globaal indelen in drie categorieën:
- Licht laadkranen: 0,5 tot 12 t/m
- Middelzware laadkranen: 13 tot 40 t/m
- Zware laadkranen: 41 t/m en meer
De laatste categorie vergt vrachtwagenchassis met drie of vier assen. Bovendien is er een trend naar nog zwaardere exemplaren. Bij PM bijvoorbeeld spreken ze van de ontwikkeling van een 150 t/m kraan en zelfs een 200 t/m.
03/09/2013  |  Hendrik Despiegelaere

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven