warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  Dossiers > Truck
 
Iveco Daily : volledig nieuw en nog altijd even sterk

go back print this page     send page by mail     Comments
Deze keer is het geen facelift. De Iveco Daily krijgt een nieuw chassis, een nieuwe look en een nieuwe voortrein mee. Hij stelt ook nieuwe records op het vlak van kracht en laadvolume.

Men kan nooit genoeg benadrukken hoe belangrijk de Daily voor Iveco is. Hij biedt immers het ideale compromis tussen een grote lichte bedrijfswagen en een kleine truck met kantelcabine. En krijgt daardoor ook van twee kanten concurrentie te verduren. De Italiaanse constructeur heeft zijn wapens dan ook gescherpt en staat deze keer voor een volledig nieuw concept.

Record laadvolume

Alles begint bij het chassis. De verhouding tussen de totale lengte en de wielbasis werd grondig herdacht. De overhang achteraan werd korter en de wielbasissen werden verlengd, waardoor de op te bouwen lengte tot 6.300 mm vergroot werd. Met vijf wielbasissen en drie laadhoogtes heeft de bestelwagen negen verschillende laadvolumes in petto, die variëren van 7 tot 20 m³. Vooral de versie van 11 m³ met een wielbasis van 3.520 mm valt op. Net als de 18 en 20 m³ versies, die nieuwe records realiseren voor deze categorie.

Het andere grote werk werd verricht bij de ophanging. De modellen met enkele montage achteraan hebben dankzij een nieuwe geometrie van de achterophanging een 55 mm lagere laaddrempel. Iveco belooft een leeggewicht, dat bij de chassis-cabine variant tot 1.750 kg terugloopt, en een laadvermogen dat oploopt tot 4.700 kg op de chassis-cabine met 7 ton MTM.

De andere grote nieuwigheid is te vinden bij de Quad-Leaf voortrein, die het stuurcomfort en de hanteerbaarheid moet verbeteren. Hij is ook lichter dan de huidige voortrein en kan ook voorzien worden van een versterkte Quad-Tor ophanging voor veeleisende toepassingen. Deze voortrein zorgt er ook voor dat de draaicirkel tussen stoepranden onder de 12 meter blijft.

Iveco schermt ook met een 5% lager verbruik dan bij de huidige generatie. Dit resultaat is naast een betere luchtweerstandcoëfficiënt en 'ecobanden' te danken aan enkele 'intelligente' functies zoals de alternator met energierecuperatie of de Ecoswitch, die een chauffeur de mogelijkheid biedt om het koppel te verlagen wanneer hij leeg rijdt. Alle versnellingsbakken (waaronder de gerobotiseerde) hebben zes versnellingen. De Daily lijkt op papier heel wat troeven te hebben, maar we zullen moeten wachten tot een eerste testrit midden juni om te weten of deze veelbelovende technische oplossingen zich op het terrein bevestigen. 

Het Daily gamma

• vijf wielbasissen (van 3.000 tot 4.100 mm)
• drie laadhoogtes voor de bestelwagens (1.545, 1.900 en 2.100 mm)
• 4 MTM (3.300, 3.500, 5.200 en 7.000 kg)
• Euro 5b+-dieselmotoren: 2,3-liter (106, 126 of 146 pk, van 270 tot 350 Nm) en 3-liter (146, 170 of 206 pk, van 350 tot 470 Nm)
• Euro 6 tegen meerprijs (146 en 170 pk, 350 en 400 Nm)
• Een motor op gas (136 pk en 350 Nm)
05/06/2014  |  Claude Yvens
go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven