warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Wetgeving
 
iFast: nog altijd homologatieproblemen

go back print this page     send page by mail     Comments
"Wie slechts af en toe een voertuig wil laten homologeren moet maandenlang wachten", klaagt Unizo een probleem aan bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen. Nochtans verloopt het via de iFast procedure veel sneller.

Geregeld ontvangt Unizo klachten over de dienstverlening van de DIV. Ondernemers moeten maandenlang wachten op de homologatie van voertuigen door de DIV. Dat is uiteraard het gevolg van de invoering en toepassing van de nieuwe Europese kaderrichtlijn 2007/46/EG. Sinds dat ogenblik kan geen enkel voertuig van de categorieën M2, M3, N1 à N3 en O1 nog ingeschreven worden als het voertuig niet over een Certificate of Conformity beschikt. De fabrieksversies zijn gedekt door een CoC eerste fase, maar omgebouwde voertuigen moeten een CoC tweede fase krijgen.

Van 2 maanden naar 2,5 dagen

“De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer streeft op elk gebied naar het invoeren van e-government en administratieve vereenvoudiging.”, legt Erwin Machtelinckx, Adviseur-generaal en Directeur, uit. “Met iFast hebben we een interfaceweb opgestart voor de constructeurs/carrossiers. De bedoeling is een homologatieprocedure te reduceren van twee maanden naar 2,5 dagen. Sinds februari draait het systeem, maar we moeten wel rekening houden met onze beperkte bezetting en het feit dat iFast vooralsnog beperkt blijft tot eenvoudige ombouwingen. Het kan dus gebeuren dat het voor een complexe ombouw of voor wie niet geregeld voertuigen laat homologeren allemaal wat langer gaat duren. Maar we doen ons best om de procedures te verkorten en iedereen vooruit te helpen.”

“Het probleem zit bij ondernemers die voor professioneel gebruik een voertuig willen aankopen (en homologeren) of die actief zijn in de verkoop van een zeer specifiek voertuig dat maar af en toe wordt verkocht.”, klaagt Unizo. Naast de lang aanslepende procedures, klagen ondernemers over de slechte bereikbaarheid van de DIV en de gebrekkige communicatie. Unizo vraagt de DIV dan ook om ondernemers die occasioneel een homologatiedossier indienen op de hoogte te houden van hun lopende dossier en werk te maken van een snelle afhandeling ervan.
Dat het wel kan functioneren bewijst onder meer Cargo Lifting in Villers-le-Bouillet. Via pre-iFast heeft de onderneming al talloze dossiers ingediend. “Om een voertuig te homologeren diende met één tot drie maanden te wachten.”, legt Patrick Jamar, technico-commercial en homologaties bij Cargo Lifting, uit. “Met iFast neemt dat nog slechts enkele minuten in beslag. Een enorm voordeel voor onze onderneming, die vijf tot zes voertuigen per dag produceert en waarvan 1/3 behoefte hebben aan een aparte homologatie.”


Voorwaarden om iFast te gebruiken

1/ Beschikken over een CoP (Certificate of Production)
2/ Een opleiding volgen bij de FOD Mobiliteit en de federaties van de sector
3/ Drie homologatiedossiers ingestuurd hebben zonder opmerkingen
4/ Beschikken over een AAA 'rating' bij de FOD Mobiliteit.

30/08/2013  |  Hendrik Despiegelaere

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven