warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Wetgeving
 
iFast homologatie: sneller onder voorwaarden

go back print this page     send page by mail     Comments
iFast, het systeem gecreŽerd om de homologatieprocedures van voertuigen te versnellen, is momenteel in testfase bij een een vijftigtal Belgische ondernemingen. Daar hoort onder meer Cargo Lifting bij, een bedrijf gespecialiseerd in de ombouw van lichte bedrijfsvoertuigen. De onderneming kijkt er naar uit de echte 'iFast' te kunnen gebruiken, die beschikbaar zal zijn begin 2013.

Op 29 oktober is de nieuwe Europese reglementering van kracht geworden inzake de homologatie van voertuigen. Sinds dat ogenblik kan geen enkel voertuig van de categorieën M2, M3, N1 à N3 en O1 nog ingeschreven worden als het voertuig niet over een CoC (certificat of Conformity) beschikt. De fabrieksversies zijn gedekt door een CoC eerste fase, maar omgebouwde voertuigen moeten een CoC tweede fase krijgen, die wordt aangevraagd door het carrosseriebedrijf of de concessiehouder, die hiertoe vooraf een CoP (Conformity of Production) moeten krijgen.
Om de aanvraag van deze nieuwe homologaties te versnellen heeft de FOD Mobiliteit het systeem iFast in het leven geroepen. Dat is een web interface waarop een constructeur in regel met de voorwaarden (zie kader) homologatiedossiers kan plaatsen in directe verbinding met de database van het DIV. Sinds begin oktober is het systeem in testfase (pre-iFast) bij een vijftigtal constructeurs in België.
 
En het functioneert! De FOD Mobiliteit behandelde reeds 300 dossiers en is hard aan het werk om de definitieve versie klaar te stomen. Die zou moeten kunnen gebruikt worden begin het eerste trimester van 2013. In België zouden daar op termijn 350 constructeurs moeten van kunnen genieten.
Eén van die bedrijven is Cargo Lifting in Villers-le-Bouillet. Via pre-iFast heeft de onderneming al 60 dossiers ingediend. “Om een voertuig te homologeren diende met één tot drie maanden te wachten.”, legt Patrick Jamar, technico-commercial en homologaties bij Cargo Lifting, uit. “Met iFast neemt dat nog slechts enkele minuten in beslag. Een enorm voordeel voor onze onderneming, die vijf tot zes voertuigen per dag produceert en waarvan 1/3 behoefte hebben aan een aparte homologatie.”

Hoe staat het dan met de controle?

De homologatiedossiers worden niet meer gecontroleerd bij het indienen, maar de FOD Mobiliteit zal regelmatig steekproeven nemen om een dossier diepgaander te controleren. In het geval van onregelmatigheden zullen sancties toegepast worden (kader) en worden maatregelen genomen.Voorwaarden om iFast te gebruiken

1/ Beschikken over een CoP
2/ Een opleiding volgen bij de FOD Mobiliteit en de federaties van de sector
3/ Drie homologatiedossiers ingestuurd hebben zonder opmerkingen
4/ Beschikken over een AAA ' rating' bij de FOD Mobiliteit. Elke constructeur start met de AAA notering. Indien de FOD een onregelmatigheid ontdekt in een van de dossiers wordt die notering teruggebracht tot AAB, nadien tot AAC. Indien hij opnieuw onberispelijke dossiers indient kan de constructeur zijn notering weer verhogen. Maar indien hij een derde opeenvolgende fout maakt wordt zijn toegang tot iFast opgezegd. De constructeur moet dan de hele procedure opnieuw doorlopen.

12/02/2013  |  Astrid Huyghe

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven