warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  Artikels > 3pl
 
Gobo: Klaar voor een multimodale toekomst

go back print this page     send page by mail     Comments
> Gobo investeerde recent in Railport Lanaken
> Gobo wil meer commerciŽle werking in de Euregio Maas-Rijn
> Actief lid van het netwerk Astre met 160 vooral Franse transportbedrijven


Het familiebedrijf Gobo uit Lanaken opent voor zichzelf nieuwe perspectieven met investeringen die meer multimodaal transport mogelijk maken. Het investeerde recent in de Railport terminal in Lanaken om transporten per spoor en binnenschip te kunnen op zetten vanuit zijn achtertuin. Sinds eind vorig jaar beschikt het magazijn ook over de mogelijkheid om treinen te ontvangen via een spoor vlak naast gebouw. Dat spoor maakt deel uit van de oude verbinding die gedeeltelijk is hersteld zodat er weer treinvervoer mogelijk is van en naar Maastricht. Hier is ook een nieuwe spoorterminal gebouwd: Railport Lanaken. Dat is een initiatief van Gobo en Container Terminal Stein (wat weer een samenwerking is van Meulenberg en Wessem Port Service). De spoorterminal ligt ook vlakbij de binnenvaartterminal Lanaken die door Wessem Port Service wordt beheerd.

“Ik ben ervan overtuigd dat het transport meer en meer multimodaal zal worden en daarom zet ik ook concrete stappen om Gobo klaar te maken voor die toekomst. Daar heb ik ook goede redenen voor. Nu al halen wij – om files te vermijden - haast geen containers meer op in de havens van Antwerpen of Rotterdam, maar laten we die per binnenschip of trein naar Limburg komen waar wij ze dan ophalen in één van de multimodale terminals. Daarnaast is het moeilijker om nog een goede marge te maken op langeafstandstransporten en daar worden spoor en binnenvaart volwaardige alternatieven. Anderzijds ben ik ook niet naïef: verladers zullen die modus kiezen die het goedkoopste is, en dat zal soms het spoor, soms het binnenschip en vaak de vrachtwagen zijn. Wij zijn intussen van plan om vanaf Railport Lanaken een regelmatige verbinding op te zetten naar Verona in Italië. Door de crisis hebben we de start moeten uitstellen, omdat we niet zeker zijn van voldoende lading op een regelmatige basis. Daarnaast kijken we ook naar verbindingen naar Spanje en naar Oost-Europa,” zegt Jurgen Gobyn, general manager van Gobo.

Hij is ervan overtuigd dat een doorbraak ook moet gezocht worden in een commerciële werking in een ruimer gebied zoals de Euregio Maas-Rijn. “We moeten meer volumes naar Lanaken kunnen brengen van bedrijven die verderop zijn gelegen. Van zodra de treinen voor 80% bezet zijn, starten we met een regelmatige verbinding. Eens de dienst is opgezet, zal het ook makkelijker zijn om treinen op te vullen met occasionele vrachten.”

Daarnaast verwacht Jurgen Gobyn veel van de initiatieven van de gemeentebesturen van Lanaken en Maastricht om bijkomende industrieterreinen te ontwikkelen in de buurt. Lanaken geeft hierbij voorrang aan bedrijven die gebruik maken van transporten over het water of het spoor. Die multimodale aanpak past ook in de duurzame overtuiging van het bedrijf. Het heeft een hele resem investeringen gedaan om de uitstoot van CO2 te verminderen en het milieu te sparen. Zonnepanelen op de magazijnen, waterrecuperatie in de wasafdeling en last but not least het certificaat Lean and Green waardoor Gobo zijn CO2-uitstoot met meer dan 30% heeft kunnen verminderen op vijf jaar tijd.

50 jaar transport

Gobo vierde zopas zijn vijftigste verjaardag, maar de transportactiviteiten van de familie zijn zelfs nog ouder. Jurgen Gobyn: “Mijn grootvader begon in 1954 met één bus voor het vervoeren van mijnwerkers. Uit die activiteiten zijn intussen twee bedrijven gegroeid: Heidebloem voor het personenvervoer met 25 eigen bussen en Gobo voor het vrachtvervoer met onder andere 70 trekkers en 150 opleggers.”

Gobo is gespecialiseerd in stukgoed, tanktransport, containervervoer en logistieke dienstverlening. Qua stukgoed richt de firma zich op het transport naar Frankrijk en de Benelux met huifwagens. Grote klanten zijn de industriële bedrijven Sappi (papier) en Sabic (kunststoffen) die allebei activiteiten hebben aan weerszijden van de Maas in Belgische en Nederlands Limburg. Daarnaast rijdt Gobo ook voor fabrieken uit de buurt: Silmaco, Imris en Celanese. “Wij investeren stevig in kwaliteit en efficiëntie. De trucks zijn vaak voorzien van nieuwe antidiefstalzeilen, joloda-skates, dubbele vloeren en smartboards om de asbelasting te kunnen monitoren en aanpassen. We hebben heeft ook een kleine vestiging in Slowakije die vooral mikt op de langere internationale transporten met een twintigtal trucks.”

Gobo investeert ook stevig in het onderhoud van de eigen voertuigen met een nieuw atelier. In Lanaken beschikt Gobo verder over vier magazijnen waar het niet alleen de opslag voor klanten voor zijn rekening kan nemen, maar ook een aantal extra diensten zoals herverpakken, palletiseren, containers vullen of leegmaken, enzovoort.

Samenwerking

Als actief lid van het netwerk Astre, een samenwerkingsverband van 160 vooral Franse transportbedrijven, kan Gobo vrachten uitwisselen met de andere leden. Die samenwerking beschikt niet alleen over gemeenschappelijke crossdocks (de grootste bevinden zich in Parijs en Brussel), maar werkt ook met een zelfde informaticasysteem waardoor de hele afwikkeling, tot en met de etiketten op de goederen, via één systeem wordt afgehandeld. “Die samenwerking geeft ons de mogelijkheid om onze klanten een goede service te bieden. Daarnaast kunnen we met Astre in groep meedingen naar grote aanbestedingen. Soms werken we met 20 bedrijven samen om één grote opdracht uit te voeren,” zegt Jurgen Gobyn.

30/04/2013  |  Peter Ooms
go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven