warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Truck
 
Fuso Canter Euro 6: stille kracht

go back print this page     send page by mail     Comments
De Fuso Canter heeft in alle stilte zijn weg gevonden in meerdere marktniches. Dankzij zijn nieuwe Euro 6-motor, een nieuwe 8,5 ton versie en een Ecofficiency pack krijg hij daar nog nieuwe en interessante troeven bovenop.

De Canter is met 4.500 verkochte eenheden goed vertegenwoordigd in het Belgische landschap. Uitgaande van zijn betrouwbaarheid maakt hij van zijn overgang naar de Euro 6-norm (of Euro 5b+ voor de versies met 3,5 ton) gebruik om uit te pakken met enkele bijkomende troeven. Te beginnen met het Ecofficiency pack, dat in België deel uitmaakt van de standaarduitrusting.

Dit pack zorgt ervoor dat de Canter kan terugvallen op een recept dat we goed genoeg kennen van de zware trucks, namelijk een combinatie van verschillende uitrustingen die het verbruik doen dalen. Zo beschikt de Canter over banden met lage rolweerstand, een Start-Stop systeem, maakt hij gebruik van olie met een erg hoge viscositeit en werd de injectiedruk verhoogd tot 2.000 bar. Daarnaast werden een aantal elementen zoals het koelsysteem en de achterbrugverhouding geoptimaliseerd. Fuso belooft een verbruiksdaling van 9% in vergelijking met zijn voorganger, maar wij konden het voertuig op dit vlak nog niet testen.

De Duonic versnellingsbak heeft ons van zijn kant wel weten te overtuigen, aangezien de programmering ervan nog verder werd geperfectioneerd. Het schakelen houdt daardoor beter rekening met het optimale werkingsgebied van het motorkoppel. Dit maakt het rijden dynamischer en aangenamer. De meerkost van het systeem (1.700 euro voor de 3,5 ton versie en 2.200 euro voor de 7,5 tonner) is de enige reden waarom in België slechts één op de vijf Canter trucks met het systeem is uitgerust. De onafhankelijk voorophanging toont zich trouwens eveneens efficiënt.

We konden ook de Canter EcoHybrid gedurende enkele tientallen kilometer aan de tand voelen. Dit model, waarvan momenteel slechts één exemplaar werd verkocht op de Belgische markt (aan De Kringwinkel) weegt slechts 150 kg meer en kost nochtans slechts tussen 4.000 en 5.000 euro meer dan een dieseluitvoering. Bovendien toont hij zich bij het rijden een erg aangename gezel. Het is wel zo dat men moet leren om het gaspedaal te doseren, zodat men de ondersteuning die de elektrische motor biedt beter kan benutten. Daarnaast moet men vermijden het gaspedaal te drastisch los te laten om een licht remmend effect te vermijden en een ideale heroplading van de batterij met de resterende energie mogelijk te maken.

Voor het overige blijkt de Canter stiller dan vroeger en dan bepaalde concurrenten die met een gelijkaardig concept uitpakken. Tegelijk blijft hij echter redelijk krap voor grotere chauffeurs. De chauffeursstoel met regelbare luchtvering is een gewaardeerd voordeel, net als de betere geluidsisolatie, die ervoor zorgt dat men haast zou vergeten dat men bovenop de motor zit.


Record laadvermogen

Het Canter gamma wordt trouwens uitgebreid met de volgende versies en uitrustingen:
- standaard ESP en Start-Stop systeem;
- een elektronisch gestuurd remsysteem;
- een nieuwe Canter 9C van 8,55 ton MTM, die enkel geleverd wordt in combinatie met de Duonic versnellingsbak en een record laadvermogen tot 6 ton biedt.


06/06/2014  |  Claude Yvens

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven