warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  Dossiers > Editoriaal
 
Ecotax: hoe de Franse regering een idee verknoeit

go back print this page     send page by mail     Comments
De Ecotax-tarieven werden (eindelijk) gepubliceerd in het Journal Officiel. Niets te vroeg, als men in acht neemt dat de Ecotax theoretisch in voege moet treden op 1 oktober eerstkomend. Dit laatste punt noopt echter best tot enige aandachtigheid. Allereerst is de achterstand in de uitrusting van de toekomstige buitenlandse klanten een vaststaand feit, maar toch vormt het systeem zelf de grootste onzekere factor, die nog altijd niet opgelost is. De eerste testen in reële omstandigheden zullen enkel gebeuren op met zorg uitgekozen trajecten en noch het proces, noch de uitrusting van deze nieuwe tol zijn al volledig goedgekeurd. Een nieuw uitstel valt dus zeker niet uit te sluiten.
De structuur van de tarieven zelf heeft iets verbazends. De voorlopige tarieven geven blijk van een bescheiden voordeel voor Euro 6 tegenover Euro 5 en EEV. Dit is trouwens perfect verklaarbaar (met een cynische knipoog) door de belangen van de nationale constructeur (Renault Trucks), die zijn eerste Euro 6-modellen pas zal kunnen leveren tegen de deadline van 1 januari 2014. De tarieven bevatten echter al meteen een verhoging van 10% voor 2014, terwijl er met de elektrische trucks slechts één truckcategorie echt wordt bevoordeeld. Een categorie dan nog waarvan we ons kunnen afvragen of die ooit op autowegen of langere trajecten zal worden ingezet.
Er wordt met geen woord gerept over hybride voertuigen op gas of bi-fuel, die nochtans een realistisch ecologisch alternatief zijn voor de Euro 5 of EEV voertuigen. Hiermee wordt het principe van de Ecotax eigenlijk in de vergeetput gegooid. De Ecotax is immers een nakomeling van de zogenaamde Grenelle de L'Environnement. Een nakomeling die echter nog altijd op een bastaardkind lijkt. De Ecotax is net zo ecologisch als een roetpartikel. Het is een doodgewone belasting, niets meer dan dat. Sterker nog, het is een weinig welriekende vergeetput geworden. En dat voor een project dat zou moeten bijdragen aan een beter milieu.
24/05/2013  |  Claude Yvens
go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven