warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  Dossiers > Editoriaal
 
De grote uitdagingen voor 2013 : Euro 5 of Euro 6 ?

go back print this page     send page by mail     Comments
Een gewichtig keuzeprobleem voor de kopers van zware bedrijfsvoertuigen tot 31 december 2013: moet men een Euro 5 of een Euro 6 aankopen? Gezien het forse prijsverschil en de afwezigheid van een echte Euro 6 premie in BelgiŽ zou men instinctief geneigd zijn om een Euro 5 te kopen. Op langere termijn zou de keuze voor een Euro 6 uiteindelijk rendabeler kunnen uitvallen.

In een moeilijke economische periode klopt het uiteraard dat een verschil van 10.000 EUR op de aanschafprijs een zwaarwegend argument is. In ieder geval voor de kopers die gedwongen zijn eerder op de korte termijn te werken dan op lange termijn.

Euro 6 premies

In het Waals Gewest genieten kleine bedrijven (effectief minder dan 50 werknemers op de loonlijst met een omzet van minder dan 7 miljoen euro) van een subsidie van maximaal 1.200 euro per voertuig met Euro 6-motor.

De Vlaamse overheid verleent een subsidie voor (een deel) van de meerkost die een milieuvriendelijke investering veroorzaakt. Voor Euro 6-voertuigen loopt het subsidiebedrag op tot 1.200 euro voor KMO's en 600 euro voor grote ondernemingen. Bovenop deze subsidie kunnen bedrijven, die een energiescanning gedaan hebben of over een ISO 14001 certificaat beschikken, nog een "bonus" krijgen.

De subsidie voor Euro VI voertuigen worden uitgereikt tot 1 januari 2014 (tijdstip waarop de Euro 6-norm verplicht wordt voor vrachtwagens). 

Aankoopprijs vs restwaarde

Rekening houdend met een progressieve verlenging van de eerste gebruikstijd van het economische leven van een bedrijfsvoertuig, zal een voertuig aangekocht in 2013 opnieuw verkocht worden tussen 2018 en 2020. Tegen die tijd is het hoogst onwaarschijnlijk dat er een Euro 7 norm zal ingevoerd worden. De Euro 6 blijft dus voor lange tijd de gunstigste anti-vervuilinigsnorm. Dat voordeel zal zich beslist vertalen in een hogere restwaarde. Een (klein) gedeelte van de meerprijs bij aankoop wordt op die manier geneutraliseerd. De klant kan daarvan profiteren van bij de eerste maand van het gebruik indien hij opteert voor een leasing of huurformule.

Die redenering gaat evenwel niet op dezelfde manier op als de Euro 6 al dan niet gekoppeld wordt aan een nieuw model, zoals dat het geval is bij DAF, Iveco, Mercedes en Volvo in het topgamma. Bij die vier merken zal het verschil in restwaarde tussen een ouder Euro 5 model en de nieuwe Euro 6 modellen aanzienlijk groter zijn… tenzij kinderziekten de reputatie van het nieuwe model verstoren. Herinneren we ons maar de Actros van een eerste generatie of de allereerste Scania 4 Serie …

Brandstofverbruik

Brandstof is de belangrijkste onkostenpost bij de gebruikskosten van een vrachtwagen. Met de voorstelling van de nieuwe Euro 6 motoren waren de constructeurs over het algemeen zeer voorzichtig met te stellen dat het verbruik gelijk blijft of hoogstens lichtjes hoger dan de Euro 5 modellen. In het geval van compleet nieuwe voertuigen helpen de vooruitgang aan het chassis, de wrijvingselementen en de aerodynamica om tot een gelijk of zelfs lager verbruik te komen dan de beste ' eco' modellen (een nieuwe DAF XF ten opzichte van een XF 105 ATe bijvoorbeeld).

De test uitgevoerd door Truck & Business met een Actros Euro 6 bevestigt op dit moment de realiteit van die beloften. Een verschil van 4 tot 5 % is mogelijk, ten gunste van de Euro 6. Het is gemakkelijk dat verschil in lager brandstofverbruik door te rekenen naar de totale gebruiksduur van het voertuig, bovendien rekening houdend met de waarschijnlijke prijsstijging van de brandstoffen tegen 2018 of 2020.

CO2 taksen

Komt er tegen die tijd een belasting gebaseerd op de CO2 uitstoot in België? Moeilijk te zeggen, maar niet onwaarschijnlijk. In afwachting bereiden twee buurlanden van België zich voor om de Euro 6 een voordeel te geven in de berekening van de kilometertaksen: Duitsland en Frankrijk (nadat Oostenrijk al hetzelfde heeft gedaan). De tarieven van de Ecotaxe (het zou tijd gaan worden…) en de Maut zijn nog niet bekend, maar we kunnen toch rekenen op een prijsverschil van 0.02 EUR/km, misschien zelfs 0.04 EUR/km. Op basis van 50.000 km per jaar in één van die twee landen en het kleinste verschil, levert de Euro 6 al 1000 EUR op per jaar.

Andere kosten

De nieuwe modellen (en dus de Euro 6) beloven veel langere onderhoudsintervallen. Over het algemeen zijn de onderhoudscontracten voor de nieuwe Euro 6 modellen gunstiger dan tevoren. Een kleine probleempje hierbij: de oliewissels gaan wel uit van het gebruik van een synthetische en derhalve duurdere olie.
Het verbruik van AdBlue van de Euro 6 ligt heel wat lager (tot 40 %), omdat het SCR systeem niet meer het enige is om in te staan voor de zuivering van de uitlaatgassen.

Aanschafprijs of TCO ?

Het jaar 2013 is dus het ideale moment om investeringen te overwegen in een perspectief van de Total Cost of Ownership. De berekening van een TCO kan uitgedrukt worden in een totale som of een maandelijkse kost. In beide gevallen is een schatting van de levensduur (het eerste economische leven) noodzakelijk, laat staan meerdere levens. Er bestaat niet zoiets al een ' ideale levensduur' voor een bedrijfsvoertuig, maar elke gebruiker kan uit zijn ervaring putten en het advies van zijn leverancier om tot een optimale levensduur te komen voor zijn vloot. In dat stadium wordt de aanschafprijs teruggebracht tot zijn werkelijke betekenis ten opzichte van de werkelijke kosten van het voertuig.
04/01/2013  |  Claude Yvens
go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven