warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Telematica
 
Beroep: diagnose op afstand

go back print this page     send page by mail     Comments
Stel je voor dat je truck het plots opgeeft onderweg en je belt de assistentiedienst van het merk. Opmerkelijk snel staat er een mechanieker met een bestelbusje naast je truck, maar dan blijkt dat hij net voor jou defect geen wisselstukken bij heeft. Gevolg: opnieuw over en weer rijden en extra tijdverlies.

Het zou dus bijzonder interessant zijn om de gegevens van de defecte vrachtwagen al in de werkplaats te kunnen uitlezen. Dan kan de uitrukkende pechverhelper al alles meenemen wat hij nodig heeft. Een toekomstvisie? Nee, want die mogelijkheid bieden Mercedes-Benz en Volvo al op de nieuwste modellen.

Moderne bedrijfsauto's zijn uitgerust met een netwerk ecu. Ze communiceren via een leiding voor zelfdiagnose (K-lijn) en via een netwerk van meer bussegmenten met elkaar en zijn verbonden met diagnostische apparatuur. De zogenaamde CAN-berichten zijn onderverdeeld in drie typen: application berichten, netwerkbeheer berichten en transport protocol berichten. Met de transport protocol berichten kunnen verbindingen gericht tussen twee regeleenheden worden geconfigureerd, vergelijkbaar met de TCP/IP protocol netwerken. De verzonden data kunnen diverse informatie doorgeven over de toestand van zowel de elektrische als de mechanische onderdelen van het voertuig.

Telediagnose bij pech

Om uitvaltijd werkelijk tot een minimum te herleiden kan de chauffeur van een Mercedes-Benz Actros bij panne alle diagnosegegevens al per knopdruk via FleetBoard doorsturen naar de werkplaats. Vooraleer de werknemer van de 24 uren service op pad gaat kan hij van op afstand al een foutdiagnose maken en het euvel opsporen. Hierdoor is hij ook in staat zijn ingreep optimaal voor te bereiden en te plannen en staat de truck minder lang stil.

De chauffeur van een nieuwe Volvo FH kan bij pech op de schakelaar VAS drukken en wordt dan automatisch verbonden met het callcenter van Volvo Action Service. Hij krijgt er dan een operator die zijn taal spreekt en die via het geïntegreerde GPS meteen ook de locatie van de truck krijgt. De chauffeur kan zich concentreren op het uitleggen wat er is gebeurd en de storingscodes van de truck doorgeven aan de werkplaats.

Onderhoudsplanning

Hulp bij een panne is slechts één aspect van de telediagnose. Belangrijk is die diagnose op afstand vooral voor de onderhoudsplanning. Via FleetBoard bij Mercedes-Benz en Telematics Gateway bij Volvo kan een monteur in de werkplaats op elk moment de status en conditie van essentiële elementen zoals de remblokken, koppeling, accu' s, luchtdroger en dergelijke controleren. Op basis hiervan kan het onderhoudsschema aangepast worden, zodat een voertuig niet onnodig binnengeroepen wordt voor onderhoud.

De werkplaats kan online storingsgeheugens uitlezen, regelapparaten controleren op hun werking en storingen in de boordelektronica direct herkennen. Een groot aantal definieerbare parameters kan worden opgevraagd. De monteur kan daaraan direct zien of er storingen zijn opgetreden en zo ja, welke. Daardoor kan hij zich concreet op het probleem richten en hoeft hij geen tijd te verliezen met het opsporen van storingen.

Scania gaat eerstdaags ook zo' n systeem lanceren en telediagnose wordt overigens ook aangeboden door fabrikanten van componenten zoals Wabco (TrailerGuard).


13/02/2013  |  Hendrik Despiegelaere

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven