warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Trailer
 
Belgische trailerbouwers: de specialisten houden stand

go back print this page     send page by mail     Comments
De Belgische trailerbouwers hebben het de afgelopen jaren met de economische crisis niet gemakkelijk gehad. Maar uiteindelijk zijn slechts weinig trailernamen verdwenen. De meeste konden zich aansluiten bij een grotere groep op konden door specialisatie en maatwerk overleven.

Bovendien staan de Belgische voertuigen bekend voor hun kwaliteit. Dat werd door de crisis alleen maar verder benadrukt. Globaal geldt dat de Belgische trailerbouwers gaan voor het in verregaande mate inspelen op de wensen van de klant. Het onderscheid met de grote Duitse (massa)fabrikanten is duidelijk. Daar koop je standaardproducten, bij de Belgische fabrikanten ga je rond de tafel zitten en bespreek je wat mogelijk is en wat er kan gerealiseerd worden. Voor heel wat klanten is dat nog steeds een doorslaggevend argument.

Innovatieve producten

Dat de Belgische trailerbouwers opvallen door innovatieve producten is duidelijk. Meer en meer is er nu nood aan polyvalente voertuigen. Bovendien wordt de reglementering, onder meer op gebied van afmetingen, maar vooral op gewichtsverdeling en asbelasting, steeds strenger. Kijken we maar naar enkele voorbeelden: een distributievoertuig voor brandstofpallets van Atcomex, de Renders X-Steering, de V-Streamline kipopleggers van Stas, de volledig openschuivende opbouw van de Royen FlexiWay en van dezelfde constructeur de 2in1Way dubbeldek trailers, de glastrailers van Faymonville, naast de transportmodules met hun koppelmogelijkheid aan alle andere merken hun aangedreven modules en modulaire trailers, innovatieve promotietrailers bij Noyens, tankvoertuigen en tankcontainers bij Van Hool, milieuvoertuigen bij Stokota en de Mol Quadrat kippers.

Vaak ontwikkelden de Belgische constructeurs ook geheel nieuwe en innovatieve productiemethodes. Zo zien we geavanceerde lastechnieken bij Atcomex, totaal niet technieken voor aluminium lassen en een geautomatiseerd productieproces bij Stas en verschillende nieuwe productiemethoden bij Van Hool, waaronder talrijke zelf ontwikkelde machines en controletechnieken.

Belgische ambassadeurs

Omdat de Belgische mart te klein is kijken de meeste Belgische trailerbouwers ook over de grenzen en zijn ze de ambassadeurs van onze hi-tech industrie.
Atcomex breidt zijn internationale activiteiten uit met een nieuw kantoor in New Delhi. In het nieuwe kantoor zal naast een verkoopsteam ook een uitgebreide Design & Engineering afdeling actief zijn. Atcomex gelooft dat India zich aan het ontwikkelen is tot een van de economische powerhouses van de wereld. Maarten Vanwalle, BU manager Aircraft Refueling, vult aan: “De luchtvaart blijft sowieso een groeimarkt, vooral in Azië en het Midden-Oosten. We trekken naar India omdat de luchtvaart, met onder meer 127 luchthavens, in dat land zo belangrijk is. Bovendien bouwt India twintig nieuwe luchthavens en heeft de Indiase luchtmacht 51 basissen verspreid over het land.”
LAG is al een tijdlang een integraal deel van de Burg groep, inmiddels eigendom van het Chinese CIMC. LAG bouwt in Bree trailers voor de hele groep, maar ook de eerste producten voor de nieuwe (Duitse) trailerbouwer Burg Silvergreen.

AJK, onder meer een specialist in kippers, bouwde 36 AJK kippers op DAF chassis voor Afrika en ontwikkelde speciale mijnbouw kippers voor Mali (55 ton laadvermogen).
Turbo' s Hoet profiteert van zijn Europese netwerk van vestigingen om de producten te verdelen en heeft tevens een carrosseriefabriek in Frankrijk (Bizien).

Stokota bouwt tal van zijn producten in de Poolse vestigingen Elblag en Kalice (ook Serrus zelflossers) en heeft nog een afdeling in Frankrijk (Raismes).
Faymonville produceert niet alleen speciale voertuigen in België, maar ook in Luxemburg en Polen.

Specialisten in maatwerk en niches

Het belangrijkste aspect van onze trailerbouwers is evenwel dat ze zich gaan specialiseren, weg van de doorsnee producten. Met maatwerk en voertuigen volledig aangepast aan de wensen van de klant kunnen ze niet alleen overleven, maar ook hun troeven van flexibiliteit, snelheid en innovatiekracht uitspelen.

Zelfs de grotere spelers op de markt gingen op zoek naar nieuwe niches. Zo bouwt Van Hool naast een groot gamma standaardtrailers nu vooral speciale tank- en bulkvoertuigen, voertuigen voor uitzonderlijk vervoer en talrijke tankcontainers en gascontainers. Stas concentreerde de hele productie op aluminium voertuigen met de nadruk op kippers en zelflossers. Ook OVA is een specialist in de aluminiumbouw (kippers, bulk). Atcomex werd een specialist in tank- en bulkvoertuigen, maar vooral vliegtuigbetankers. Gheysen & Verpoort en Faymonville kozen beiden voor de sector van diepladers en materieel voor uitzonderlijk vervoer, zij het op een andere schaal. AJK bouwde de kennis in kippers en containersystemen uit tot de productie van afvalpersen en speciale containers. Stokota richt zich op vier sectoren: tankvoertuigen voor brandstoffen, tankvoertuigen voor milieu (afval/reiniging), diepladers en zelflossers. KWB levert dan weer voertuigen voor de bouw met sturende assen en rolkranen. Noyens maakt een specialiteit van promotievoertuigen en Seven-Janssens van autotransporters en trailers voor voertuigtransport.

Maar allemaal hebben ze dezelfde troeven gemeen: een persoonlijke aanpak, plaats voor maatwerk en individuele oplossingen, gekoppeld aan een grote mate van vakkennis en innovatiedrang.


Exportgericht

Onze grote trailerbouwers richten zich uiteraard niet alleen op de Belgische markt, maar verkopen het merendeel van hun producten in het buitenland. Van de circa 4000 units bij Van Hool is 80% bestemd voor export, eenzelfde aandeel vinden we bij Stas. Voor LAG (+/- 2000 eenheden totale productie) is de verhouding 1/3 Belgische markt, 2/3 export. Bij Faymonville ligt het exportaandeel nog hoger op ongeveer 90% en voor de groep Turbo’s Hoet (380 voertuigen in 2012) is de verhouding 50/50. Kleinere producten hebben een groter binnenlands aandeel, zo produceert Gheysen & Verpoort in 2012 171 voertuigen voor België, 17 voor Nederland en 6 voor Zwitserland.


08/02/2013  |  Hendrik Despiegelaere

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven