warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  Dossiers > Vlootbeheer
 
Anti-diefstalsystemen voor brandstof: twee lekken om te dichten

go back print this page     send page by mail     Comments
Een volle tank is met de huidige brandstofprijzen een steeds verleidelijkere 'prooi'. Er bestaan systemen om brandstofdiestal te vermijden, maar ze moeten het opnemen tegen zowel oneerlijke chauffeurs als georganiseerde bendes.

Aan de huidige marktprijs kan een volle tank al gauw oplopen tot meer dan 1.000 euro diesel. Zelfs de meest gesofisticeerde anti-diefstalsystemen kunnen met één volle tank terugbetaald worden... Het probleem is echter dat men er haast zeker twee moet kopen, aangezien er meerdere lekken mogelijk zijn.

Het meest voorkomende geval vindt zijn oorzaak bij de chauffeurs van het bedrijf zelf. Wie heeft nooit eerder een chauffeur op heterdaad betrapt terwijl hij op de parking langs de snelweg de jerrycan van een 'vriend' aan het vullen was? Een oppervlakkige controle van de verbruikcijfers is onvoldoende om een diefstal van een vijftigtal liter op een tank van 600 liter te ontdekken. Men moet minstens de gegevens van meerdere bronnen (tankkaart + gegevens van de boordcomputer) consulteren om dit vast te stellen. Dit volstaat echter niet altijd om één van de meest voorkomende diefstallen te achterhalen, namelijk wat de Engelsen 'skimming' (afroming) noemen. Het gaat om het achterhouden van 20 of 25 liter bij het tanken van een volle tank. De origineel geïnstalleerde sensoren van de tanks merken deze minimale daling niet (geen enkele chauffeur ziet immers zijn brandstofmeter dalen tijdens de eerste 100 kilometer na het tanken).

De meest klassieke anti-diefstalsystemen zijn vergelijkbaar met veiligheidsdoppen. In hun meest rudimentaire vorm maken ze het onmogelijk dat een overhevelingsslang in de tank kan worden gestopt. Ze vermijden echter niet het achterhouden van kleine hoeveelheden bij het tanken. Andere anti-diefstaldoppen gaan veel dieper in de tank en zijn uitgerust met een terugslagklep. Na het vullen van de tank, komt een vlotter aan de oppervlakte, zodat niets in de tank kan worden gestopt. Dit soort anti-diefstalsysteem kost over het algemeen tussen een derde en een kwart van de waarde van een volle tank.

Er zijn meerdere merken van anti-overhevelingsdoppen, maar een goed systeem moet hetzelfde debiet garanderen als dat waarmee de tank gevuld wordt (120 l/min), de goede werking van het tankpistool niet belemmeren (de vrije hoogte tussen de tank en de opbouw) en uiteraard de kans op toevallige lekken volledig uitsluiten.

Om diefstallen op de zetel van het bedrijf zelf te voorkomen heeft Tokheim een voertuigidentificatiesysteem met RFID chip ontwikkeld, zodat enkel voertuigen die daartoe vooraf de goedkeuring kregen, hun tank kunnen vullen.

Criminele diefstallen voorkomen

Deze systemen zullen echter georganiseerde bendes niet tegenhouden. Ofwel omdat zij erg dunne slangetjes gebruiken, die ze toch tot in de binnenkant van de tank kunnen laten glippen. Die ze dan combineren met hogedrukpompen. Ofwel mikken ze op andere delen van de tank zoals het afvoergat of de tank zelf. Het gaat hier om echte gangsters die het spel hard spelen.

Om hieraan het hoofd te bieden, moet men twee soorten systemen combineren. De eerste systemen detecteren iedere verdachte daling van het brandstofniveau (tijdens de nacht bijvoorbeeld) en versturen een alarmboodschap naar de chauffeur of de hoofdzetel van het bedrijf. Het is dan mogelijk om de politie of een bewakingsfirma te verwittigen, die de dieven nog op heterdaad kan betrappen (een criminele overhevelingsoperatie duurt over het algemeen een kwartier). De doeltreffendheid van het systeem hangt voor een groot deel af van de goede wil van de politie... en men mag de chauffeur nooit aanraden om zijn eigen veiligheid in gevaar te brengen voor een paar tientallen liter brandstof.

Sommige bedrijven spelen in op het feit dat brandstofdieven gruwen van tumult en bieden daarom afschrikkingssystemen aan. De minste vorm van agressie aan de tank laat een duidelijk hoorbaar alarm afgaan (eventueel gekoppeld aan een gesproken boodschap) en activeert een stroboscoop.

Bij ons weten bestaat er op dit moment nog geen systeem dat een bewakingscamera activeert, zodat de dieven later herkend kunnen worden. Men kan dit type oplossing echter binnenkort verwachten bij Alert Gasoil.


Spytank, een idee uit Bergen

Het Spytank systeem combineert een anti-overhevelings mechanisme met een communicatiesysteem voor gegevens dat een GSM als basis gebruikt (op basis van een abonnement dat 5 tot 15 euro/maand kost). "Met onze niveausonde, merken wij al een daling van 4 of 5 liter in de tank op. Op amper 30 seconden kan iemand gewaarschuwd worden", zegt Axel Soyez. Spytank werd opgericht door een oud-vervoerder, die het 'ideale' systeem niet op de markt vond. Het bedrijf is in Bergen gevestigd.


Alert Gasoil, meer dan anti-diefstal

Het Franse Alert Gasoil komt momenteel op de Belgische markt met een service die verder gaat dan de traditionele anti-diefstal. Uiterlijk ziet het eruit als een elektronische box die in de zekeringenkast wordt gemonteerd. Die wordt gecombineerd met een erg precieze peilstok die in de tank wordt geplaatst. Het systeem bewaakt echter ook gegevens als de tijd dat de motor draait bij stilstand, terwijl de gegevens over het verbruik gekoppeld kunnen worden aan plaatsbepaling. Het systeem onderscheidt zich ook door rapportering die een optimalsering van de tanks mogelijk maakt. Het systeem berekent in functie van historische gegevens het onnodige brandstofvolume dat wordt meegenomen en dat een negatieve invloed heeft op het laadvermogen. In een extreem geval is het daardoor zelfs mogelijk geen tweede tank te monteren.


07/11/2013  |  Claude Yvens

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven