warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Service
 
Analyse van de dealernetten 2013: gekrompen in de was

go back print this page     send page by mail     Comments
De dealernetten zijn langzaam maar zeker toe aan een structurele verandering. De vermindering van het aantal verkoop- en servicepunten is prioritair, al zal geen enkel merk het openlijk toegeven. De crisis zorgde alleen maar voor een versnelling van deze tendens.

Het belangrijkste evenement was nochtans een non-evenement, want in tegenstelling tot de twee grote markten die ons omringen (Duitsland en Nederland) is in België vooralsnog geen sprake van een gedwongen toenadering tussen de netwerken van Renault Trucks en Volvo Trucks. De redenen werden eerder al uitgelegd: de twee netten zijn levensvatbaar met de klantenpopulatie die ze respectievelijk in zich dragen. Al gebiedt de waarheid ons wel te zeggen dat die rentabiliteit bij het Zweedse merk meer gegarandeerd is.

Renault Trucks dealernet blijft overeind

In België dus geen overladen akkoorden, zoals die bijvoorbeeld wel getekend werden in Groningen, waar de lokale Volvo dealer (Nijwa) de verkopen van Renault lichte bedrijfswagens overneemt en de Renault Trucks garage gesloten wordt. De verkoop van Renault vrachtwagens wordt voortaan verzekerd door Renault Trucks Nederland, terwijl Nijwa instaat voor de dienst-na-verkoop.

De stabiliteit van het Belgische dealernet van Renault Trucks is echter slechts op korte- en middellange termijn gegarandeerd, want de gemiddelde klantenpopulatie ligt maar net boven de limiet die door het moederhuis wordt opgelegd. Het behoudt van het netwerk in zijn huidige configuratie zal dan ook voor een groot deel afhangen van het succes van het nieuwe gamma van het merk. Er beweegt trouwens al een en ander. Op een jaar tijd sloten met MVM in Rebecq, Lens Motor in Namen en Bonte in Wingene drie servicepunten hun deuren. De laatste werd overgenomen door Ampe. De sluiting van Lens Motor was logisch omdat het ging om een bijzonder kleine vestiging met slechts 3 personeelsleden, die allemaal werden overgenomen door de vestiging in Fleurus. De nakende opening van de nieuwe concessie van Luik zal van zijn kant voor de klanten uit het noordoosten van de provincie Namen dan weer een tijdswinst van een tiental minuten betekenen.

De tendens naar meer concentratie binnen het dealernet van Renault Trucks is echter geen algemeen gegeven, want Noyens Trucks beschikt met Fabri Car (vroeger een Toyota-agent) voortaan over een nieuwe agent in Arendonk.

Populatie per garage stabiliseert

Het begrip populatie per servicepunt is cruciaal geworden nu de Belgische markt waarschijnlijk nooit meer de inschrijvingscijfers van de jaren 2006/2008 zal halen. Het totale aantal trucks vertoont immers een dalende trend in België. De populatie evolueert dus niet meer tegen hetzelfde ritme als de marktaandelen van de verschillende merken. Dat heeft alles te maken met de uitvlagging van voertuigen, die al dan niet tijdelijk in ons land ingeschreven worden voor ze hun definitieve inschrijving krijgen. Dat verklaart ook waarom DAF ons geen exacte cijfers wil geven, terwijl andere merken wel de kaart van de transparantie trekken: 200 voertuigen per verkooppunt boven 16 ton bij Mercedes-Benz, 315 per verkooppunt bij Renault Trucks (inclusief de lichte bedrijfsvoertuigen), 425 bij Scania, 664 bij Volvo Trucks en 737 bij MAN. Dit alles in functie van de lokale marktaandelen.

De hoge cijfers die Scania optekent, konden niet voorkomen dan er met Brugge en Mechelen in 2013 twee garages gesloten werden. Voor een merk dat zowel actief is in de vrachtwagenmarkt als in de markt van de lichte bedrijfswagens is een populatie van meer dan 300 eenheden noodzakelijk. Waarbij wel moet gezegd worden dat wie een vestiging dicht bij een internationale verkeersas heeft, mogelijk een grote omzet op het vlak van service kan genereren en zo een lagere lokale populatie kan compenseren. Anderzijds kunnen de kosten van een lokale structuur een hogere populatie vereisen.
Men zet ook in op het onderhoud van getrokken materieel en opbouwen (ook al is die markt zelf ook al overvol). De stabilisering van de populatie per servicepunt moet met ieder middel verzekerd worden, ook al bestaat het risico dat één of andere privépartner voor de bijl zal gaan als de crisis blijft aanhouden.

Er leeft anderzijds wel een duidelijk potentieel bij de lichte bedrijfswagens. Heel wat vrachtwagenconcessionarissen hebben al geïnvesteerd in infrastructuur voor Fiat Professional en meerdere Mercedes-Benz dealers verwijzen bij hun recente investeringen gedeeltelijk naar het perspectief dat ze hun klantenkring hopen uit te breiden met de Citan (iets wat overigens nog geen gewonnen zaak is...). Wie zijn activiteiten verdeelt over verschillende activiteiten kan de pieken en dalen in de activiteiten ook beter uitvlakken. Het is meteen één van de grote uitdagingen voor Renault Trucks, dat zijn inspanningen om de verkopen van de Master te doen stijgen nog moet verhogen.

De openingen van 2013

De bouw van een nieuwe garage betekent door de huidige economische omstandigheden meestal de vervanging van twee bestaande werkplaatsen. Dat is het geval voor Scania Peruwelz en dat zal ook deze herfst het geval zijn met de nieuwe garage die De Laak gaat bouwen in Thimister. Die zal liggen tussen de twee oude vestigingen van CTS in Alleur en Eupen. Deze nieuwe garage sluit een reeks recente investeringen in het MAN-net af.

De Luikse regio krijgt trouwens meerdere nieuwe garages tegen het einde van het jaar, want in september mag ook de opening van de megaconcessie van de VP Groupe op de site van Liège Logistics verwacht worden. Dit gebouw zal op meerdere vlakken baanbrekend zijn. Niet alleen door zijn architectuur in de vorm van een cirkelboog, maar ook door het feit dat het een schoolvoorbeeld is van het begrip multimerkendealer. Er zullen immers drie merken (Renault Trucks, Scania en Fiat Professional) verdeeld worden met gescheiden zones voor de verkoop, het onderhoud en de gemeenschappelijke diensten. Het concept had nogal wat problemen om onder het Caudijnse juk van de merken uit te raken, maar werd na enkele aanpassingen finaal toch aanvaard.

Het zullen trouwens niet de enige openingen van het jaar 2012/2013 worden, want ook Jourdan opent een nieuwe Iveco-garage in Kehlen in het Groothertdogdom Luxemburg, VDH beëindigt de werken aan zijn Mercedes-Benz garage in Herentals, terwijl Huet zijn garage in Habay vergrootte. De opening van de nieuwe gebouwen van Scania Huizingen is voorzien voor deze zomer, net als de uitbreiding van de Iveco-garage van Gregoor in Herentals. 

Dynamiek in het DAF-dealernet

Het DAF-netwerk is echter waar het meeste private geld wordt geïnvesteerd. De voortdurende vooruitgang van de marktaandelen, iedere overweging over tijdelijke inschrijvingen ter zijde, zorgt voor vertrouwen bij de dealers. En dat in navolging van wat er de vorige jaren bij MAN gebeurde.

Men kan dan ook (bijna) over een vuurwerk van nieuwe gebouwen spreken met nieuwe garages voor de groep Van Doorne in september 2012 te Findel in het Groothertogdom Luxemburg, waar DAF eindelijk een officiële concessionaris vond, in oktober 2012 in Wijnegem en in december 2012 in Houthalen. Daarnaast grote investeringen voor de groep Aerts in Dendermonde en Mechelen en voor De Plecker-Pauwels in Steenhuffel. En tot slot nog de te verwachten investeringen van de groep Turbo's Hoet.

Nu het merk Turbotrucks vaste wortels heeft, schakelt de groep uit Hooglede naar een hogere versnelling. Er zijn werken aan de gang in Namen en ook in Luik staan de bouwmachines intussen in de startblokken. Daarna zal ook nog Strépy volgen. De drie Waalse werven zullen echter gevolgd worden door de bouw van een nieuwe garage is Hooglede, die, zoals wij eerder al meldden, de huidige vestigingen in Torhout en Roeselare zal vervangen. De werken hiervoor vangen in juli aan. Dus ook in West-Vlaanderen staat rationalisering bovenaan de agenda.
In Geel heeft Lavrijsen eindelijk zijn dossier op administratief vlak rond, zodat de bouw van een volledig nieuw gebouw in het vierde kwartaal van 2013 kan beginnen.

Contractbreuk

Bij ons weten werd in 2013 slechts één contract opgezegd. Met name het akkoord dat Van Hove uit Berlaar verbond met Mercedes-Benz. Mercedes-Benz moet en wil zijn sterke aanwezigheid in deze regio behouden, maar kan tot een definitieve rechterlijke uitspraak in het proces dat loopt tegen zijn voormalige dealer geen uitspraken doen over alternatieve oplossingen. Mercedes-Benz heeft door het faillissement van Van Gucht in januari trouwens ook een servicepunt verloren in Oost-Vlaanderen.


26/07/2013  |  Claude Yvens

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven