warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Truck
 
Alles over de nieuwe DAF LF en CF Euro 6

go back print this page     send page by mail     Comments
De nieuwe DAF LF en CF zijn gisteren voorgesteld op de CV Show in Birmingham. Op het eerste gezicht heeft de esthetische vernieuwing veel weg van de designoefening die de XF in het nieuw zette. De DAF LF behoudt evenwel de cabinebasis die geleend werd van de Renault Midlum en de CF behoudt eveneens het karakteristieke design met de gewelfde deuren. De familielijn tussen de drie broers LF, CF en XF is voortaan echter heel frappant. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat men het chassis zodanig moest aanpassen dat het combineerbaar was met een grote luchttoevoer, die de koeling van de nieuwe Euro 6-motoren moet garanderen. De DAF-ingenieurs hebben hiervan dan maar meteen gebruik gemaakt om het volledige chassis te hertekenen. Zo wordt bij het onderstel van de CF de AdBlue-tank van 65 liter onder de slaapcabine gemonteerd, terwijl de batterijen achteraan het chassis worden geplaatst. Op die manier blijft het gebruik van een brandstoftank van maximaal 1.500 liter mogelijk. Bij de CF hebben de aanpassingen een effect op onder meer de stijfheid, de wegligging en de opbouwmogelijkheden. Nieuwe enkelwandige langsliggers verlagen het eigengewicht. De modellen van 18 en 19 ton kunnen uitgerust worden met een achteras van 13 ton.
DAF had zijn nieuwe Paccar MX11, die de CF aandrijft, al onthuld. De LF kan van zijn kant terugvallen op een nieuwe Paccar PX5 viercilindermotor en op de PF7, een exemplaar met zes cilinders. De twee motoren leveren respectievelijk 150, 180 en 210 pk voor de viercilinder en 220, 250 en 310 pk voor de zescilinder. Deze laatste krachtbron zal overigens ook leverbaar zijn op de CF. DAF kondigt voor al deze motoren een verbruik aan in de lijn ligt van dat van de huidige ATe Euro 5-motoren.
 
Op het vlak van het interieur valt een volledig nieuwe boordplank op in de LF, terwijl bij de CF de bediening veel eenvoudiger is geworden. De twee voertuigen kunnen uitgerust worden met een rijassistent, die gebruik maakt van een vijfduim scherm dat in het hart van het dashboard geplaatst is.
10/04/2013  |  Claude Yvens
go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven