warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Truck
 
Nieuwe gamma's Renault Trucks : It's T Time (UPDATE)

go back print this page     send page by mail     Comments
Nooit eerder vernieuwde een fabrikant in één keer zijn volledige gamma, tot Renault Trucks deze krachttoer uithaalde. Het deed dat overigens met stijl en het maaide meteen het gras weg voor de voeten van wie - meestal concurrenten - hen afdeden als een submerk van Volvo Trucks. Nu alleen nog de nieuwe klanten overtuigen.

Het was een groots evenement, de simultane lancering van vier nieuwe gamma's, die oplossingen bieden voor de distributie-, bouw- en langeafstandsvervoersector. Ook al hebben niet alle gamma's hetzelfde innoverende karakter, toch betekent dat niet dat de gecumuleerde impact van deze lancering minder groots is.

De T voor het langeafstandsvervoer

Ere wie ere toekomst, want het T gamma zal de meeste ogen op zich gericht krijgen. Met reden trouwens, watn Renault Trucks verraste de wereld door een volledig nieuw chassis en een volledig nieuwe cabine te ontwikkelen, die slechts enkele onderdelen gemeen heeft met de Volvo FH. Deze cabine heeft zelfs een Europese primeur aan boord, want dankzij zijn trapeziumvormige vorm heeft hij vooraan een breedte van 235 cm en achteraan van 250 cm.
De andere markante karaktertrek van deze cabine is de schuine voorruit met een hellingshoek van 12%.
Dat moet de luchtweerstandcoëfficiënt met 12% verbeteren tegenover de oude Magnum cabine, die zeker niet de meest geprofileerde van de markt was. Zonder dat dit de vorm van de hoeken al te ingewikkeld maakt. Met uitzondering dan van een in de koplampen geïntegreerde deflector. Op deze manier slaagden de ontwerpers erin hun eerste objectief - het terugbrengen van het brandstofverbruik - te halen.
De tweede doelstelling was het verbeteren van het comfort en het leven aan boord van het voertuig. Hier was de uitdaging behoorlijk groot, want men moest de Magnum en zijn legendarische bijzonderheden doen vergeten. De missie lijkt in principe geslaagd, want er is met de High Sleeper, die een vrije hoogte van 210 cm heeft, een cabine met vlakke vloer in het gamma aanwezig... die trouwens op een klassieke manier toegankelijk is. Renault bedacht immers vier verlichte antisliptreden voor deze High Sleeper. De drie andere cabineversies met drie treden behouden een motortunnel van 20 cm.
Achter het stuur voelt men het verlies van 20 cm breedte vooraan niet echt. Allereerst omdat het gezichtsveld in de hoeken gevoelig verbeterd is, dankzij smalle A-stijlen en eveneens verkleinde buitenspiegels. Daarnaast echter ook omdat de ontwerpers veel zorg besteedden aan de bestuurdersplaats. Het stuur kan naar voor toe in drie posities opgeklapt worden om het instappen van de chauffeur te vereenvoudigen. Chauffeurs die gewoon zijn aan de Premium zullen eveneens de toegenomen beenruimte weten te waarderen (tot 98 cm wanneer de stoel helemaal naar achteren wordt geschoven). 
Het dashboard is uiteraard volledig nieuw en wordt gekenmerkt door een centraal 7" scherm met de voornaamste functionaliteiten en door een tweede even groot scherm voor alle secundaire functionaliteiten dat tegen meerprijs verkrijgbaar is. Meerdere bedieningen zijn voortaan gegroepeerd op praktische draaiknoppen die in het midden een drukknop hebben.
Voor het overige is deze cabine er op alle vlakken op vooruitgegaan met meer aflegvakken voor de chauffeur (een tweeliterfles die vanuit iedere hoek bereikbaar moet zijn, is de norm geworden), nieuwe Recaro stoelen, een nieuw tot 80 cm uitklapbaar bed en een interieursfeer, die de concentratie van de chauffeur ten goede komt bij het rijden. Vandaar trouwens dat de binnenverlichting 's nachts naar de rode kant toegaat, omdat dat de enige kleur is die de chauffeur niet hindert tijdens het rijden.  

Dubbel gamma voor de bouw

Deze cabine is bestemd voor de T, maar ook voor een gedeelte van het C gamma (bevoorrading van werven) en K gamma (zwaardere werftoepassingen), zodat ook deze chauffeurs kunnen genieten van de vooruitgang op comfortvlak die deze cabine te bieden heeft. Het is meteen één van de bijzonderheden van het nieuwe Renault Trucks gamma: dat men een gamma niet langer toewijst aan een cabine, maar dat men een gamma echt per beroep samenstelt door er de geschikte cabines voor te gebruiken. De C beschikt dan ook over de oude van de Premium afkomstige cabine met een breedte van 230 cm, die enkel in combinatie met de achtliter motor leverbaar is. Dit model biedt een interessant alternatief voor wie op meerdere werven bouwmaterialen moet leveren en dus nood heeft aan een handzame truck. Deze kleine cabine kreeg naast een volledig nieuwe frontpartij ook binnenin enkele kleine aanpassingen mee.
De Renault K onderscheidt zich (van ver) door een erg agressieve neuspartij, waarin ook de stalen bumper werd geïntegreerd. Deze bumper zal voortaan echter ook leverbaar zijn op bepaalde versies van de C. De beide gamma's delen op mechanisch vlak de meeste van hun componenten, maar ze verschillen op de volgende punten: de aanvalshoek van de C bedraagt 24° en van de K 34°, het Optitrack systeem is op de C 4x2H4 of 6x2H4 tegen meerprijs leverbaar en op de K niet. Die heeft echter wel permanent integrale aandrijfsystemen. Een Xload versie van de C mikt vooral op het laadvermogen, door 400 kg eigengewicht te winnen dankzij het weglaten van enkele accessoires, een andere bandenkeuze en de montage van een kleinere brandstoftank van 250 liter.

Drievoudig distributiegamma

Het D gamma voor de distributiesector en de openbare diensten (heel belangrijk bij Renault Trucks) valt uiteen in vier verschillende concepten. Een nieuw voertuig van 3,5 tot 7,5 ton, dat afgeleid werd van de nieuwe Nissan NT500, een bakwagen van 10 tot 18 ton HTG (met de voormalige cabine van de Midlum, die werd opgefrist), een bakwagen van 16 tot 26 ton HTG (met de voormalige Premium Distribution cabine, die eveneens een opfrisbeurt kreeg) en een versie van 18 tot 26 ton HTG met lage instap. De eerste twee heten eenvoudigweg D, de twee volgende D Wide en D Access. Deze laatste is het enige voertuig met een cab-over ontwerp en lage instap op de markt dat minder dan 230 cm breed is. Wat uiteraard het manoeuvreren in smalle straatjes ten goede komt.
Het was, na de voorstelling van de DAF LF en Volvo FL al duidelijk dat de oorspronkelijke Midlum cabine van de partij zou blijven. Deze cabine krijgt op de Renault D enkel nieuwe stoelen en een nieuwe binnenbekleding. Dit gebrek aan structurele aanpassingen zorgt ervoor dat men slechts een verbruik kan beloven van het niveau van het huidige Euro 5-gamma.

Euro 6: klassiek werk

Het hart van het nieuwe gamma bestaat uit vijf nieuwe Euro 6-motoren. Allereerst is er de DTI 3, die de lichte versie van de D aandrijft. Hij is identiek aan de motor uit de Nissan NT500 en biedt 150 en 180 pk. De andere motoren werden al voorgesteld door Volvo Trucks. De DTI 5 voor de Renault D, de DTI 8 voor de D en C met kleine cabine en de DTI 11 en 13 voor de C met grote cabine, de K en de T. Het motorengamma is bovenaan begrensd op 520 pk en de toekomstige 16-liter motor, die Volvo Trucks zal lanceren, wordt niet voorzien.
Renault Trucks zocht het niet in originaliteit voor het halen van de Euro 6-norm. Injectie onder hoge druk, de combinatie van SCR- en EGR-technologie en een roetfilter vormen het recept. De injectiesystemen variëren want de DTI 13 blijft vertrouwen op pompinjectoren, terwijl de drie andere motoren een commonrail injectie aan boord hebben.
Deze laatste technologie wordt voor het eerst gebruikt in de distributiegamma's.  Renault Trucks heeft op het dashboard een indicator voorzien voor de reiniging van de roetfilter. Slim gezien als men weet dat op korte trajecten het systeem niet altijd zijn ideale werkingstemperatuur bereikt.
De nieuwe Euro 6-motoren werden volgens Renault Trucks voor de helft aangepast. Vooral de nieuwe elektronische regeling en een efficiënter SCR-systeem moeten hun vruchten afwerpen. In de praktijk wordt van hen vooral verwacht dat ze niet dorstig zijn. De eerste getuigenissen van klanten, die de voertuigen al konden uittesten (zie elders) zijn op dit vlak overigens bemoedigend.
De stap voorwaarts naar de geautomatiseerde versnellingsbakken wordt in alle gamma's gezet. De Optitronic versnellingsbak, van origine een ZF-bak, wordt dan ook standaard aangeboden in de Renault D. De Optidriver versnellingsbak, afkomstig van Volvo, is voorzien voor de D Wide, de C, de K en de T. Enkel de D Access beschikt standaard over een automatische Allison 3000 versnellingsbak. Manuele versnellingsbakken van ZF met 6 en 9 versnellingen zijn een optie op het D gamma, een ZF met 8 versnellingen en een automatische Allison 3200 zijn optioneel voor het C gamma en een manuele B14 versnellingsbak van Volvo-origine is als optie leverbaar op de C, de K en de T.

De truck als object van fierheid

Rest ons nog de stijl, waarmee de Renault Trucks gamma's zich onderscheiden van de concurrentie. De familietrekken zijn evident en ook al is de facelift van de voormalige Midlum en Premium D cabines niet spectaculair, toch geven ze de D en de C een welkome opfrissing.
De nieuwe cabine is op dat vlak een ander paar mouwen. Die zorgt in al zijn versies voor een echt 'waw'-effect. De High Sleeper versie (die vanuit bepaalde hoeken toch een beetje doet denken aan de Magnum) is ronduit spectaculair om zien. De K van zijn kant is haast te agressief en breekt duidelijk met de erfenis van de oude Premium cabine, die door zijn ontwerpers bewust als zacht en weinig assertief werd getekend.
Deze hervonden assertiviteit maakt deel uit van de heroveringsstrategie, waar de leiding van Renault Trucks op mikt. Deze stijl is een 'statement', een uitdrukking van de aandacht die men heeft voor de klanten en de concessiehouders, die al heel lang op 'iets' wachten. Op dat vlak is het doel in elk geval bereikt. Nu moeten de voertuigen alleen nog op de weg gezet worden, waar ze moeten bewijzen of ze hun beloftes kunnen houden.
De Renault D

- Cabines van 200, 210 en 230 cm (D Wide)
- 210 en 230 cabines: korte, middellange, 4-deurs, en lange cabine met normaal of verhoogd dak
- DTI 3 motor (150 en 180 pk) met 200 cabine
- DTI 5 motor (210 en 240 pk), DTI 8 motor (250, 280 en 320 pk)
- Optitronic versnellingsbak met 6 versnellingen standaard met DTI 5 motor op 210 cabine
- Optidriver versnellingsbak met 12 versnellingen standaard op 230 cabine
Goed gezien: indicator voor reiniging van de roetfilter

De Renault C

- Cabines van 230 en 250 cm
- 230 cabines: korte-, middellange en lange cabine met normaal en verhoogd dak
- Cabine van 250 cm: korte en diepe cabine met normaal en verhoogd dak
- DTI 8 motor (250, 280 en 320 pk) met 230 cabine
- DTI 11 motor (380, 430 en 460 pk) en DTI 13 motor (440, 480 en 520 pk) met 250 cabine
- Optidriver versnellingsbak met 12 versnellingen standaard
- Optifleet voorbereiding
Goed gezien: de geïntegreerde toegang achteraan de cabine om de lading te kunnen controleren

De Renault K

- Cabines van 250 cm
- Korte of lange cabines met normaal dak
- DTI 11 motor (380, 430 en 460 pk) en DTI 13 motor (440, 480 en 520 pk)
- Optidriver versnellingsbak met 12 versnellingen standaard
- Optifleet voorbereiding
Goed gezien: de stalen frontpartij in drie delen

De Renault T

- Cabines van 250 cm, kort of lang met normaal of verhoogd dak + High Sleeper lange cabine met vlakke vloer
- DTI 11 motor (380, 430 et 460 pk) en DTI 13 motor (440, 480 en 520 pk)
- Optidriver versnellingsbak met 12 versnellingen standaard
- Optifleet voorbereiding
Goed gezien: de 24/7 knop, die de lokalisatie-informatie en de technische informatie in geval van panne doorstuurt
 

17/06/2013  |  Claude Yvens

Download full article in PDF

go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven