warehouse_and_logistics
FR - NL Home >  News > Wetgeving
 
"Intelligente" tachografen: Commissie voor Transport en Toerisme keurt gebruiksregels goed

go back print this page     send page by mail     Comments
De gebruiksregels voor nieuwe digitale "intelligente" tachografen voor vrachtwagens en bussen werden deze week dinsdag goedgekeurd door de Commissie Transport en Toerisme. Deze apparaten gebruiken satellietnavigatie om de controles en het naleven van de rij- en rusttijden te vereenvoudigen en zodoende het aantal controles onderweg te kunnen verminderen.
 
De nieuwe voertuigen zullen zodra de technische kenmerken door de Europese Commissie zouden zijn goedgekeurd, binnen de drie jaar uitgerust worden met de volgende generatie tachografen. Binnen vijftien jaar zullen deze tachografen geïnstalleerd of geüpdatet moeten zijn in alle trucks en bussen die in de EU ingeschreven zijn.
 
Vrijstelling voor plaatselijke ambachten en kleine bedrijven

Tegen volgend jaar zullen alle voertuigen onder 7,5 ton vrijgesteld zijn van de nieuwe regels, wanneer zij materieel, uitrusting of machines vervoeren die dienen voor gebruik door de bestuurder in het kader van zijn werk en dat op voorwaarde dat het gebeurt in een straal van 100 km (tegenover 50 km momenteel) rond de zetel van de onderneming. Een bijkomende voorwaarde hiervoor is dat het besturen van het voertuig niet de hoofdactiviteit van de bestuurder inhoudt.
 
Het project van verordening moet nog door het Parlement in plenaire vergadering en door de Raad van ministers goedgekeurd worden voor het na publicatie in het staatsblad in voege kan treden.
18/06/2013  |  Astrid Huyghe
go back print this page     send page by mail     Comments
Uw commentaren
Geef uw commentaar (max. 1000 tekens)

Commentaarregels

E-mailadres

Paswoord

In het belang van uw veiligheid verzoeken we u dit veld bij elke commentaar in te vullen.

-> Paswoord vergeten?
-> Nog niet ingeschreven